Exposicions en Girona

Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental. Historia i compromís de les germanes Úriz

0 vots
Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental.  Historia i compromís de les germanes Úriz
Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental. Historia i compromís de les germanes Úriz

Museu Memorial de l'Exili (MUME)

C/ Major, 43-47 17700 - La Jonquera

Telèfon: 972 55 65 33
Web oficial
del 12 de Novembre de 2016 al 26 de Febrer de 2017
Horari: De dimarts a dissabte de 10:00 h a 18:00 h · Diumenges i festius de 10:00 h a 14:00 h · Dilluns tancat

Si s'hagués de destacar algún dels molts valors que representen Pepita Úriz Pi (Badostáin de 1883 - Berlín Oriental, 1958) i Elisa Úriz Pi (Tafalla, 1893 - Berlín Oriental, 1979), aquest seria el profund compromís social que van assumir al llarg de tota la seva vida. Professores de les Escoles de Magisteri de Girona, Lleida i Tarragona, Pepita i Elisa van tenir protagonisme un històric a les Nacions Unides i una projecció d'abast Internacional en la Defensa dels Drets de la Dona i de la Infància.

Encara més excel·lent va ser seva contribució als avenços pedagògics de l'Espanya de principis del segle XX, avançant-se més de 50 anys als mètodes d'ensenyament que s'implantarien durant la dècada dels seixanta.

Militants comunistes amb la II República, van impulsar les primeres organitzacions feministes i la Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyament (FETE), el principal sindicat del professorat. L'assassinat d'Antonio Sesé, líder sindical i marit d'Elisa, va donar al maig de 1937, un gir trascendental a les seves vides, ja que des d'aquest moment només la mort aconseguiria separar-les.

En esclatar la II Guerra Mundial, van ocupar un lloc d'honor d'en l'èpica lluita de la Resistència Francesa contra la dominació nazi, veient-se obligades després a exiliar-se a la República Democràtica d'Alemanya, concretament a Berlín Oriental. Allí van viure fins a la seva mort, Pepita el 1958 i Elisa uns anys més tard, el 1979, sense que els fos possible veure de nou el lloc on havien nascut.

El guió, la recerca i els textos són de Manuel Martorell -Elizondo (Navarra, 1953), periodista i historiador. Els seus estudis s'han centrat en les dues principals forces que van desafiar al franquisme després de la Guerra Civil: el PCE monzonista, que es va aixecar en armes a través del Maquis, i el carlisme liderat per Manuel Fal Conde i Javier de Borbó-Parma.
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Altres actes relacionats

Loteria del Nen 2017

Comprovar Loteria del Nen

Segueix la informació de la Loteria del Nen. Comprova els números premiats amb el nostre widget de la Loteria del Nen.

 
Widget Loteria de Nen

Emporta't al teu web, al teu escriptori o al teu iGoogle els resultats de la loteria de Nadal i la loteria del Nen. Descarrega-t'ho

 

Guia de restaurants

Deixa el teu comentari
Una excelent qualitat en els aliments més frescos i una cura especial en fer-los perque [..]