Arbúcies recularà aquest cap de setmana fins al 1714 per recrear el Combat d'Arbúcies relatiu a la victòria dels sometents d'Arbúcies, Sant Hilari, Espinelves i Viladrau sobre les tropes valones durant la Guerra de Successió.

És la tercera vegada d'una commemoració que, si té continuïtat, podria ser tradicional. El passat gener va ser una cita obligada amb motiu del Tricentenari. El 13 de gener, els actes es varen repetir amb menys participació i el problema de les salves d'honor, a la plaça de la Vila, perquè la pólvora es va humitejar i els trets van fracassar.

Enguany, la primera jornada té lloc avui i demà amb una fira d'artesans, campaments, debats, xerrades i recreacions històriques amb desfilades dels Miquelets de Catalunya, Regiment de Sant Narcís, Miquelets de Girona, Regiments d'Hússars Hongaresos de Moià i Regiments de Barcelona 1714. Amb aquestes intervencions, i si el bon temps acompanya, l'expectació i l'animació als principals carrers del poble resten assegurats.

L'olor a pólvora es tornarà a fer sentir amb la recreació històrica ?diumenge del Combat d'Arbúcies al passeig de la Riera. L'Ajuntament i el Museu Etnològic organitzen avui una caminada familiar cap a la casa pairal del Regàs, on es descobrirà una placa commemorativa del casament de Cecília Regàs amb el general Moragues, heroi que tres-cents anys enrere fou ?decapitat per defensar les llibertats de Catalunya. L'acte serà amenitzat amb sardanes de la cobla Ciutat de Granollers. També es posarà la placa Viles Cremades, al Museu Etnològic que acollirà una taula rodona amb el nom genèric de La Guerra a la Catalunya interior.

D'altra banda, hi haurà un concurs de fotografia a través d'Instagram, així com diumenge hi haurà un mercat al carrer Camprodon. Per la seva part, obriran les portes amb una aportació econòmica simbòlica, el Museu Etnològic del Montseny, el Jardí Dendrològic del Roquer amb la magnòlia més gran d'Europa i la Farga del Roquer que acull el Centre d'Interpretació de la Riera d'Arbúcies.

La gesta bèl·lica que va provocar la derrota de les tropes invasores gràcies a una emboscada preparada a la sortida del poble pels sometents locals i rodalia, fou l'origen de la dita popular Arbúcies gent d'astúcies, matavalons.