El MACBA inaugura aquest dimecres al vespre l'exposició 'Espècies d'espais', que reflexiona sobre l'espai privat i l'esfera pública. La mostra pren el nom del llibre de l'escriptor francès Georges Perec i representa en dues grans sales, una per l'espai privat i l'altre per l'esfera pública, les tretze tipologies d'espais que l'autor estableix a l'obra. 'Espècies d'espais' aplega prop de 50 obres de 40 artistes que plasmen d'alguna manera un dels espais. El comissari de l'exposició, Frederic Montornés, ha matisat que "no es tracta d'una exposició sobre Perec ni sobre 'Espècies d'espais'" sinó una mostra que s'ordena a partir del llibre utilitzat com un "manual d'instruccions".

La pàgina, el llit, l'habitació, l'apartament, l'immoble, el carrer i el barri són els espais de l'esfera privada que estableix Georges Perec al seu llibre 'Espècies d'espais' i que trobem plasmats en una de les dues sales de l'exposició que s'inaugurarà aquest dimecres al MACBA. Cada espai recull l'obra d'un o diversos artistes amb relació a l'espai concret que representa.

La sala de l'espai privat vol imitar l'estructura d'un apartament amb parets que separen cada apartat i amb obertures que representen portes i finestres. La il·luminació és tènue la qual cosa contribueix a recrear l'ambient de la part en què transcorre la part més íntima de la vida de l'ésser humà.

La sala de l'esfera pública contrasta amb l'anterior. En una sala més ben il·luminada i sense cap paret es reuneixen en un mateix espai obres relacionades amb la ciutat, el camp, el país, Europa, el món i l'espai. Montornés ha explicat en roda de premsa que "és un projecte que s'ha anat fent amb el temps" i ha anat relacionant les obres amb l'obra de Perec pel "vincle que cada una de les obres que anaven apareixent mantenia amb el tema de l'espai des de diferents perspectives".

En total 'Espècies d'espais' recull 50 obres de 40 artistes. Només cinc de les creacions s'han fet expressament per aquesta exposició. Una d'elles és la pròpia sala en què s'exposen les obres de l'àmbit privat, ideada per l'equip d'arquitectura MAIO.

També destaca un projecte de Martí Anson que consisteix en crear fora del Museu una botiga de mobles i complements per la llar o un forat ubicat a l'escala que connecta les diverses plantes fet per Luz Broto. La resta d'obres exposades provenen de col·leccions públiques i privades i d'altres fons de la Col·lecció MACBA.

La mostra comissionada per Frederic Montornés es podrà veure al MACBA des del 16 de juliol de 2015 fins al 30 de gener de 2016. En relació amb aquesta exposició, a la tardor, tindran lloc altres activitats com un cicle de cinema amb projeccions relacionades amb Georges Perec o un taller de literatura també basat en l'escriptor francès.