L'actor Viggo Mortensen, molt conegut per interpretar a Aragorn a 'El Senyor dels Anells' o pels seus papers a 'Una història de violència' o 'Alatriste', es posa ara a la pell del capità danès Dinesen. Ell és el protagonista de de 'Jauja' de l'argentí Lisandro Alonso, un film poc convencional que narra una recerca i inclou drama, western, surrealisme i algunes dosis d'humor. "El que provoca 'Jauja' és tan fort que la gent segueix lluitant amb el film" després de veure'l al cinema, ha assegurat l'actor en una entrevista a l'ACN. 'Jauja' es podrà veure s'estrena aquest divendres amb subtítols en català als Boliches Cinemes, Zumzeig Cinema de Barcelona, als Truffaut de Girona i als Balmes Multicines.

L'actor Viggo Mortensen, molt conegut per interpretar a Àragorn a 'El Senyor dels Anells' o pels seus papers a 'Una història de violència' o 'Alatriste', es posa ara a la pell del capità danès Dinesen. Ell és el protagonista de 'Jauja' de l'argentí Lisandro Alonso, un film poc convencional que narra una recerca i inclou drama, western, surrealisme i algunes dosis d'humor. "El que provoca 'Jauja' és tan fort que la gent segueix lluitant amb el film" després de veure'l al cinema, ha assegurat l'actor en una entrevista a l'ACN. 'Jauja' s'estrena aquest divendres amb subtítols en català als Boliches Cinemes, Zumzeig Cinema de Barcelona, als Truffaut de Girona i als Balmes Multicines.

El film se situa a la Patagonia l'any 1882, durant l'anomenada 'Conquesta del Desert', una campanya genocida de l'exèrcit argentí contra la població originària d'aquesta regió. Procedent de Dinamarca arriba a la Patagonia el capità Dinesen amb la seva filla Ingeborg de 15 anys per dur a terme un treball com enginyer per a l'exèrcit argentí. Ingeborg s'enamora d'un jove soldat i s'escapa amb ell i a partit d'aquí el capità viatja per territori enemic per trobar la parella. Aquesta és la història d'un home desesperat per trobar la seva filla. No obstant això, la recerca del protagonista s'acaba convertint en un viatge amb molts tocs de surrealisme.

Mortensen ha explicat que fins a cert punt el seu personatge té "un costat còmic" quan es va desenvolupant la història. "El pare no pensa que fa el ridícul, sinó que és racional i és fidel a la seva educació i decideix buscar la seva filla a la seva forma, però fa el ridícul i és una espècie de Quixot danès perdut a la plana".

L'actor ha destacat que fins a cert punt el seu personatge és com l'espectador durant tota la pel·lícula perquè, "quan comença a fer salts i les coses ja no tenen el sentit que tenien al començament", el conte es veu ancorat "per aquest personatge que vol entendre què passa i comprendre què està fent allí i al final per cansament físic i mental es perd". En aquest context, ha afirmat que la base de qualsevol drama és "una persona ordinària" com el capità danès que interpreta "en situacions extraordinàries i d'això n'hi ha de sobres a 'Jauja'", ha manifestant somrient.

Segons Mortensen, "la imatge final del personatge és la d'un home que segueix obstinat". Una actitud que a l'actor al veure's en pantalla li "provoca tendresa però també és absurd perquè no sap què està fent però segueix perquè és el que ha après. Mai perd de vista el desig de buscar una explicació racional per a tot i arriba a un punt del conte que és molt difícil que es pugui explicar tot", ha afegit.

Mortensen ha ressaltat que 'Jauja' té moltes lectures i ha apuntat que ha escoltat moltes reaccions amb espectadors que es pregunten si 'Jauja' és en el fons el somni d'una nena, d'un capità, d'un gos o d'un soldat de fusta. "Sempre hi ha un debat entre els espectadors amb nosaltres i entre ells mateixos i són interessants les lectures diferents que hi ha", ha apuntat.

Ha destacat que "als festivals de cine quan els periodistes veuen moltes pel·lícules han de prendre apunts sobre els films per recordar-los". Un cas ben diferent, creu, és el de 'Jauja', en el qual "no fa falta apuntar res perquè un es queda amb les imatges i les idees i el que provoca és tan fort que la gent segueix lluitant amb la pel·lícula" després d'haver-la vist.

Ironia danesa i argentina

Al llargmetratge es parla en danès i argentí. Segons Mortensen, és "un film que té una ironia i un sentit de l'humor tan danès com argentí i és molt difícil de fer això". Aquesta unió es pot veure en "l'estil, el ritme i el costat de la ironia amb una sensibilitat que és molt escandinava". Ha dit que si algun espectador no coneix el director Lisandro Alonso "podria pensar que és un director danès aventurat que ha anat a Argentina a rodar una pel·lícula. Quan s'estreni a Dinamarca crec que pot funcionar molt bé", ha afegit.

Pel que fa el rodatge de 'Jauja', Mortensen ha explicat que estaven en llocs molt remots de la Patagonia i del sud d'Argentina, on era complicat per rodar i transportar les coses, però era "perfecte per aquest conte". De fet, ha assegurat que per a ell "el cine és un conte".