Diuen que darrere cada gran home hi ha una gran dona. Aquest també seria el punt de partida principal de La teoría del todo, film nominat a cinc Oscar (pel·lícula, actor, actriu, banda sonora i guió adaptat), que es basa en l´autobiografia que va escriure Jane Hawking al voltant de la relació farcida de llums i ombres que va mantenir amb el destacat científic Stephen Hawking i que narra l´evolució d´ambdós personatges.

Al principi dels anys seixanta una jove Jane Wilde coneix un inquiet ­Ste­phen Hawking, del qual s´enamora perdudament. El matrimoni entra en escena, i la relació s´anirà apagant fins a desembocar en el divorci. Al llarg d´aquest complex període, La teoría del todo ens explica com Stephen Hawking va adquirint cada vegada més una popularitat i fama inusitada, com se li diagnostica una malaltia degenerativa per la qual li donen en principi pocs mesos de vida i, sobretot, com Jane Wilde, convertida en la senyora Hawking, ha de lluitar no només per facilitar al seu marit poder realitzar els seus descobriments, sinó també per no perdre ella la seva pròpia identitat i els seus propis anhels.

Cineasta interessat tant pel món del documental (són seus el premiat Man on wire i el menys popular però igualment notable Proyecto Nim) com per la ficció (terreny amb el qual va debutar l´any 2005 amb la interessant The king), el britànic James Marsh s´endinsa en el camp de la pel·lícula biogràfica seguint els cànons habituals però sense defugir el seu minuciós estil. Globus d´Or al millor actor dramàtic i a la millor banda sonora, La teoría del todo té una extraordinària interpretació (a banda de la d´Eddie Redmayne) de Felicity Jones (La mujer invisible i The amazing Spider-Man 2).

Estats Units, 2014. Comèdia dramàtica. 119 min. Direcció: James Marsh. Guió: Anthony McCarten; basat en el llibre Hacia el infinito, de Jane Hawking Intèrprets: Eddie Redmayne (Stephen Hawking), Felicity Jones (Jane Hawking), Harry Lloyd (Brian), Emily Watson (Isobel Hawking), David Thewlis (Dennis Sicama).