Malgrat els documentals no acostumen a copar els primers llocs de les estrenes cinematogràfiques, aquests divendres destaca l'arribada a la cartellera d''Amy', una cinta que traça la biografia d'Amy Winehouse, cèlebre i malaurada cantant britànica, morta l'any 2011 als 27 anys. A través d'imatges personals i familiars, de cançons inèdites i moments vitals desconeguts, la pel·lícula ajuda a comprendre millor la dimensió humana del personatge, així com el seu tràgic desenllaç. Divendres arriba també una pel·lícula que genera expectació entre els fans d''Airbag' (1997), i és que el seu director, Juanma Bajo Ulloa, estrena una cinta aparentment tan explosiva, divertida i coral com aquella, 'Rey Gitano'.

El realitzador britànic Asif Kapadia ('Senna', 2010) narra la increïble història d'Amy Winehouse, explicada amb les paraules de la pròpia artista, a través d'imatges familiars, personals i íntimes, cançons inèdites, i moments desconeguts de la seva vida.

La pel·lícula ens descobreix una 'Amy' absolutament honesta i talentosa des de ben jove, en contrast amb la imatge de diva associada als seus anys de grans èxits. I fa entendre com la combinació d'una gran exposició mediàtica, una sèrie de relacions perjudicials i la vida frenètica d'una estrella de la música, van culminar en la seva mort prematura, als 27 anys, víctima d'una intoxicació etílica.

Un nou 'Airbag'?

Juanma Bajo Ulloa porta divendres als cinemes 'Rey Gitano', una nova superproducció del realitzador de la cèlebre 'Airbag', un dels títols més trencadors del cinema espanyol contemporani per plantejament, inversió i recaptació, abans del fenomen 'Torrente' (1998).

De nou amb un elenc d'actors ampli i popular encapçalat per Karra Elejalde, Arturo Valls, Rosa Maria Sardà, Manuel Manquiña, María León, Pilar Bardem, Charo López, Albert Pla i Manuel Salas, entre altres, el realitzador proposa una comèdia protagonitzada per Jose Mari i Primitivo, dos presumptes detectius a l'atur, fracassats i "digníssims representants de les dues Espanyes".

L'arribada inesperada de Gaje (Arturo Valls), el gitano seductor, i la seva proposta poc assenyada de "missió" per a ells, canviarà la sort dels dos personatges, "a pitjor".

Només una altra comèdia s'incorpora aquesta setmana a la cartellera d'estiu. És 'Entourage' ('El séquito'), una pel·lícula nord-americana que, casualment, també compta amb un repartiment coral i protagonismes compartits. A la pel·lícula, l'estrella televisiva Vincent Chase i una sèrie d'acompanyants es mantenen en el món de l'espectacle a costa d'un agent convertit en el director d'uns estudis de Hollywood.

La ceguesa, protagonista de dues estrenes

Casualment, aquesta setmana s'estrenen dues pel·lícules protagonitzades respectivament per dos personatges cecs. D'una banda, la pel·lícula brasilera 'A primera vista' (2014), multipremiada cinta en diversos festivals internacionals, protagonitzada per un noi cec de 15 anys. Però la seva ceguesa no és, estrictament, el centre d'atenció de la pel·lícula, sinó la seva relació d'amistat amb un nou company de classe i la indagació en la seva orientació sexual.

L'altra cinta és 'Blind', una producció noruega molt més tortuosa en què la protagonista, Ingrid, decideix no sortir pràcticament del seu pes després de quedar-se cega. L'adaptació a aquesta nova realitat es combina amb una sèrie d'angoixes i sospites al voltant de la fidelitat del seu marit. La pel·lícula mescla aquesta amb altres trames de personatges no menys turmentats.

Per a tots els públics

La factoria Pixar ('Toy Story', 'Buscando a Nemo', 'Cars', 'Monsters' o 'Up') estrena aquesta setmana un nou títol, 'Del revés' ('Upside Down'). La pel·lícula submergeix l'espectador en la ment humana, i converteix els personatges reals en l'escenari de la història, mentre que els protagonistes esulten ser les diverses emocions humanes que habiten a l'interior dels seus cervells. L'alegria, el disgust, la tristesa, l'ira, etc.

L'escenari és, doncs, una pre adolescent d'11 anys que s'acaba de mudar amb la seva família a San Francisco. I la trama, el resultant del diàleg -o no- entre les diferents parts interiors dels personatges davant dels estímuls exteriors.

La ciència ficció també es fa un lloc a la cartellera, amb l'estrena de 'Eternal', una producció nord-americana protagonitzada per Ben Kinglsey, Ryan Reinolds i Mathiew Goode. La possibilitat d'una vida eterna és el conegut rerefons de la pel·lícula.

A 'Eternal', un empresari ric amb un càncer terminal se sotmet a un procediment mèdic radical que consisteix en transferir la seva consciència a un cos sa i jove. Tot sembla sortir bé fins que comença a descobrir que el cos que habita pertany, al seu torn, a una persona que el va vendre a canvi de diners per la seva família. Aquest descobriment posa en perill la seva vida.

'Eliminado' és una altra estrena que, sense poder ser etiquetada com a ciència ficció, construeix una trama de terror que és possible gràcies a les noves tecnologies i la comunicació en xarxa. Aquí, el terror surt directament de la pantalla de l'ordinador. Una figura invisible persegueix una adolescent i els seus amics, connectats en xarxa, per venjar-se de qui fa responsables de la mort d'una amiga seva. Suposadament, un d'ells hauria estat qui va penjar a Internet un vídeo on es veia l'amiga en la intimitat, pel qual va ser víctima d'escarni públic i assetjament i que va portar la noia a suïcidar-se.

També des dels Estats Units arriba 'Una historia real', una pel·lícula d'intriga protagonitzada per la parella d'actors Jonah Hill i James Franco. El periodista del New York Times Magazine, Michael Finkel s'assabenta que un assassí ha estat capturat a Mèxic fent-se passar per la seva persona. L'endemà, Finkel és acomiadat per haver falsificat elements d'un article d'investigació. Poc després el pres i el periodista comencen a la presó una relació enverinada on la memòria i el misteri, la veritat i la mentida s'entrecreuen.

Italiana amb reguts espanyol i català

En darrer lloc, divendres s'estrena 'Mi família italiana', una pel·lícula italiana amb regust espanyol. Cristina Comencini dirigeix una comèdia situada a Puglia, on se celebra el desè aniversari de la mort de Saverio Crispo, el gran seductor del cinema italià. A la cerimònia van compareixent les cinc filles de l'actor i dues ex dones (una d'elles, Marisa Paredes), un actor especialista (Lluís Homar).

Entre rodes de premsa, projeccions nocturnes i revelacions de secrets, les dones del difunt s'enfronten en una cascada d'emocions i situacions tragicòmiques. Entre l'elenc d'actors, també hi figuren els catalans Jordi Mollà i Candela Peña.