Moltes pel·lícules amaguen missatges ocults que per a la majoria d'espectadors passen totalment desapercebuts. Són gestos de complicitat dels directors, que pretenen deixar una 'marca personal' en les seves produccions. De vegades, ho fan amb l'objectiu d'aportar informació addicional, altres vegades pretenen llançar missatges subliminals, homenatjar a algú o a alguna cosa i en altres casos, simplement es tracta d'una simple diversió i d'una picada d'ullet cap als espectadors.

Aquests missatges ocults van més enllà dels títols de crèdit i sovint es troben en les escenes més destacades de les pel·lícules, alguns d'ells ben amagats. Són els anomenats 'easter eggs', petites sorpreses només a l'abast dels espectadors més atents.

En aquestes línies, et mostrem missatges ocults que s'amaguen en 12 pel·lícules. Els havies descobert?

1. 'Sóc llegenda'

La cinta que protagonitza Will Smith té un missatge premonitori en una de les escenes, tot i que no resulta fàcil detectar-lo. Durant la seqüència de caça a Times Square, Robert Neville (Smith) passa a prop d'una tanca publicitària on s'anuncia el llançament de 'Batman vs Superman' amb una hipotètica data d'estrena prevista pel 15 de maig del 2010.

En aquest cas es tracta d'un gest de complicitat premonitori probablement involuntari, ja que 'Sóc llegenda' és de l'any 2007 i en aquesta època encara no es plantejava la possibilitat de fer una pel·lícula protagonitzada per Batman i Superman, projecte que finalment ha vist la llum amb 'Batman vs Superman'. La inclusió d'aquest missatge ocult, en canvi, respon més al fet que el 2007 tots dos superherois estaven de moda després de les estrenes de 'Superman Returns', el 2006, i 'Batman Begins', el 2005.

2. 'El rei lleó'

En una de les escenes més destacades de la pel·lícula, Simba es desploma a la part alta d'un turó i en la pols que aixeca apareixen unes lletres. Una llegenda urbana apunta que el que es llegeix és 'SEX' (sexe, en anglès).

De tota manera, els responsables de la pel·lícula ho han desmentit i han afirmat que la realitat és diferent. Segons la seva versió, les lletres que apareixen són 'SFX', una abreviatura d'efectes especials' que pel que sembla haurien inclòs com un homenatge als responsables de crear els efectes d'animació de la pel·lícula.

3. 'La vida de Brian'

En una de les escenes de la rialler comèdia dels Monthy Python, fa aparició un barbut personatge pel fons. Potser els més espavilats el reconeguin a la primera. És ni més ni menys que el beatle George Harrison, fan declarat del grup còmic que més va participar en el finançament de la cinta.

4. 'Tron'

Aquesta pel·lícula de ciència ficció nord-americana de 1982 també amaga un missatge ocult. En aquest cas, en una de les escenes es pot veure el popular pacman. A més, la pel·lícula també té una escena en la qual el Veler Solar viatja per sobre de la cara de Mickey Mouse. (Tron, per descomptat, és una pel·lícula de Disney).

5. 'Godzilla'

Parlem de la versió de 1998, protagonitzada per Matthew Broderick. En aquest cas, l' "easter egg" està relacionat amb una sèrie que, a priori, no té molt en comú amb l'univers 'Godzilla': 'Els Simpsons'. Resulta que en l'elenc de la pel·lícula van treballar dos actors que posen la seva veu en la versió original de la sèrie d'animació de Matt Groening. Es tracta de l'actor Harry Shearer, que fa de reporter a la pel·lícula i que a 'Los Simpson' dobla el professor Skinner; i Nancy Cartwright, que interpreta la secretària del periodista i que posa veu a Bart Simpson.

A més, en una seqüència en la qual Matthew Broderick utilitza la llicència d'un taxista per cridar l'atenció dels militars, es veu com en el document apareix com a nom del conductor 'Armin Tanzarian'. Es tracta ni més ni menys que del veritable nom del professor Skinner, que -recordem- en realitat és un veterà de la guerra del Vietnam que va suplantar la identitat d'un company que havia mort en combat.

6. 'Monstruoso'

En aquest cas, el missatge ocult no es troba en una de les escenes, sinó en els títols de crèdit que apareixen al final de la pel·lícula. Si escoltem bé sentirem un missatge que sembla indesxifrable, però en realitat el que se sent és la pronunciació a l'inrevés de 'Segueix viu'. Aquest gest de complicitat, que donava a entendre que la bèstia que destrossava Nova York no moria, convidava a una possible seqüela que de moment no ha vist la llum.

7. 'Watchmen'

La infravalorada pel·lícula de Zack Snyder, el mateix que ara ha dirigit 'Batman vs Superman', mostra constants referències al món dels superherois. Una de les més sonades és a la primera imatge de la pel·lícula, en la genial obertura dels crèdits inicials, al so de 'The Times are A-changing' de Bob Dylan.

El que es veu en primer pla és a un justicier reduint a un lladre. Fins aquí, tot normal. Però si ens fixem una mica en el que hi ha al darrere, ens trobem amb dues referències clares a Batman. Per començar, al costat dret de la paret del fons hi ha pòsters amb la portada del primer còmic del superheroi. Però és que a l'altra banda, el que veiem és un rètol que diu "Gotham Opera House".

Els fans no van trigar a lligar caps. El lladre al qual l'heroi Nite Owl està noquejant és Joe Chill, l'assassí dels pares de Bruce Wayne. I la parella que apareix a l'esquerra, són ni més ni menys que Martha i Thomas Wayne, els pares de Bruce. És a dir, que segons 'Watchmen', Batman mai hagués existit perquè els pares de Batman mai haurien mort.

8. 'El hombre que sabía demasiado'

Una de les aficions Alfred Hitchcock era aparèixer en les seves pròpies pel·lícules. Al llarg de la seva trajectòria, el genial director va protagonitzar desenes d'aparicions. En aquest film se'l pot veure, però també a 'Vertigo', 'Psicosi', 'Els Ocells' ... A més, molts d'aquests cameos tenen com a denominador comú que Hitchcock apareix carregant algun instrument musical o fent de passatger en el transport públic.

9. 'Matrix Reloaded'

Normalment, les plaques dels cotxes a les pel·lícules no tenen molta rellevància. Tot i així, a la trilogia 'Matrix' algunes fan referències a textos bíblics. Per exemple, la matrícula del cotxe de l'Agent Smith és el llibre d'Isaïes 54:16 ( 'Mira, jo he creat el ferrer que atia el foc a les brases i fa armes de diversos usos; jo també he creat l'home destructor perquè causi ruïna ').

Un altre exemple és la matrícula del Cadillac de Trinity, que correspon a Daniel 2: 3 ( 'He tingut un somni, i estic molt preocupat intentant comprendre-').

10. 'Akira'

La pel·lícula d'animació japonesa Akira està situada en un futur postapocalíptic, l'any 2019 a Neo-Tòquio després de la III Guerra Mundial. Una de les escenes d'acció transcorre a l'Estadi Olímpic que es construeix per als Jocs Olímpics de la ciutat el 2020. Aquest gest de complicitat realment és una predicció en tota regla, ja que la pel·lícula és de 1988, quan encara no se sabia que Tòquio ha estat seleccionada per albergar els jocs del 2020.

11. 'Eyes Wide Shut'

En el moment en què Bill (Tom Cruise) és testimoni del ritual satànic es pot escoltar la composició musical de Jocelyn Pook. De fet, durant el ritual es pot sentir la cançó Masked Ball que inclou versos de la litúrgia Ortodoxa Romanesa però que estan cantats a l'inrevés.

12. 'Star Trek'

Abans de dirigir l'Episodi VII de Star Wars, J.J. Abrams es va encarregar de ressuscitar l'altra gran saga espacial del cinema, 'Star Trek'. Potser ja el 2009 se sabia predestinat a treballar en les dues franquícies, o potser va ser només una entremaliadura, però el cas és que va decidir amagar a l'androide R2-D2 durant un fragment de segon d'una escena d'acció. Atenció al vídeo.