Si et quedes a Girona aquest estiu, no et perdis aquesta visita

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera ofereix una de les exposicions més importants sobre la diàspora republicana l’any 1939

El 30 de juliol hi haurà una jornada de portes obertes gratuïta amb una visita als búnquers de La Jonquera

El MUME té una de les col·leccions més importants sobre l'exili republicà

El MUME té una de les col·leccions més importants sobre l'exili republicà / Cedida

Jaume Puig

L’estiu és època de vacances i de marxar a indrets paradisíacs per torrar-se al sol o conèixer noves ciutats i cultures. Però no sempre és així i, en algunes ocasions, no és possible marxar de la ciutat, ja sigui perquè fem les vacances a la tardor o perquè decidim quedar-nos a casa per fer coses que no es poden fer en altres moments de l’any com les reformes.

Et quedes a Girona aquest estiu? Doncs en aquest article et donarem una idea per gaudir d’una visita cultural a La Jonquera que no et deixarà indiferent.

El Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera

La Jonquera va ser el principal punt de sortida de milers de persones republicanes que van marxar a l’exili a conseqüència de la Guerra Civil Espanyola, especialment el febrer de 1939 quan Catalunya va caure en mans del bàndol franquista i la victòria d’aquest ja era inevitable. Més de 400.000 persones van travessar la frontera francesa entre finals de gener i principis de febrer per fugir de la repressió.

La façana del MUME

La façana del MUME / Cedida

Amb l’objectiu de preservar la memòria històrica d’aquest èxode, que va ser un dels més importants de la història contemporània d’Europa, va néixer fa 15 anys el Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera. Aquest centre és gestionat des de l’any 2008 pel Consorci del Museu Memorial de l’Exili, integrat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de la Jonquera, la Universitat de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i que compta amb el suport de la Diputació de Girona, disposa d’una exposició permanent de mil metres quadrats d’exposició permanent per acostar-se al que va suposar aquest capítol fosc de la història.

Què pots trobar al MUME?

El Museu Memorial de l’Exili té una mostra permanent i exposicions temporals sobre l’exili republicà, que combina amb una tasca d’investigació històrica i difusió pedagògica. A part de el vessant informatiu, el MUME disposa de mostres de disciplines artístiques com la il·lustració, la fotografia o l’audiovisual que també ajuden a entendre com es va viure l’exili.

El centre museístic tracta l’exili des de cinc àmbits diferents:

  1. L’exili i la guerra civil.
  2. L’exili de 1939.
  3. La diàspora. L’espai, que es coneix com el laberint de l’exili, és una recreació de les vicissituds que les persones exiliades van haver de fer front un cop traspassada la frontera: camps d’internament a França, deportacions als camps nazis, resistència armada contra l’ocupació alemanya i la lluita contra el franquisme fins a la consecució de la democràcia
  4. La vivència de l’exili. En aquest espai parlen els protagonistes de l’exili, explicant com van viure-ho i totes les dificultats que s’hi van trobar.  
  5. El llegat. Aquest racó del museu explica a través de documentació, fotografies i testimonis com es va viure l’exili des d’una vessant més individual.
Una de les sales del MUME

Una de les sales del MUME / Cedida

La memòria de les dones exiliades

El Museu Memorial de l’Exili també té una sala dedicada a exposicions temporals. Fins a principis d’octubre, s’hi pot veure una que tracta el fenomen de l’exili amb una perspectiva de gènere: “Exiliades. Els fils vermells entrellaçats”, que està comissariada per Teresa Fèrriz i amb la col·laboració del realitzador Felip Solé.  

Aquesta exposició segueix els passos de vint dones de diferents adscripcions ideològiques i diverses trajectòries professionals que van viure l’experiència de l’exili: mestres, escriptores, metgesses, polítiques, activistes feministes… Una oportunitat per descobrir com aquestes protagonistes van patir doblement: per la seva condició de refugiades i també per la seva condició de dones.

Portes obertes i visita als búnquers de la Jonquera

El MUME organitzarà una jornada de portes obertes i una visita guiada al museu i els búnkers de La Jonquera el 30 de juliol. Aquesta activitat es du a terme l’últim diumenge de cada mes i és gratuïta. A les 11 h es fa la visita guiada a l’exposició permanent i a les 12 els visitants es traslladen als búnquers de la Jonquera, situats a tan sols un quilòmetre del museu. Per participar en aquesta activitat cal inscriure’s previament.

El Museu pot ser visitat a través de la modalitat de visita individual, reforçada amb el sistema d’àudio-guia, o de visita grupal amb reserva prèvia trucant al 972 55 65 33.