Malson Atmosfèric: «Volia que cada cançó intentés transmetre una emoció concreta»

El projecte del cantant i compositor de Sant Julià de Ramis Manel Vizcaíno fa un pas endavant amb la publicació de «Papallones», un disc amb dotze talls de pop i rock amb les col·laboracions de Buhos o Cesk Freixas, entre d’altres

Manel Vizcaíno amb la seva banda en un concert recent de Malson Atmosfèric.

Manel Vizcaíno amb la seva banda en un concert recent de Malson Atmosfèric. / Metz Records

Albert Cornellà

Albert Cornellà

El gener de 2022 Manel Vizcaíno llançava La ciutat, el potent senzill que acabaria marcant el nou full de ruta del seu projecte musical, Malson Atmosfèric. I és que amb aquell tema, que fusionava amb gran encert ritmes propis de la música urbana amb cruixents guitarres rock per abordar la creixent fatiga postpandèmica de les generacions més joves, el cantant i compositor de Sant Julià de Ramis va «trobar la tecla» que ha acabat donant com a fruit Papallones, un primer llarga durada de dotze talls publicat per Metz Records el passat divendres.

«El rock ha tornat amb força arreu del món, en una nova onada en la qual, per exemple, han tornat a escena grups com els nord-americans Blink 182. Nosaltres volem ocupar aquest espai a Catalunya, és a dir, el d’una banda de rock amb lletres més adolescents» explica Vizcaíno sobre la filosofia musical d’un projecte que es troba resumida en bona part a la cançó que dona nom al disc. «La meva vida ha canviat. Ara escric cançons i les faig realitat. No vivim d’això però no és massa tard. I ara el meu somni és seguir somiant» canta el gironí en una cançó que compta amb la col·laboració vocal de Guillem Solé, líder de la popular banda Buhos.

Sobre el títol del treball, el músic també assenyala que el tenia clar des que va començar en el món de la música. «Vaig començar a fer cançons amb 17 anys i ja llavors tenia al cap que el dia que fes un disc, el titularia Papallones» explica. «El concepte és principalment emocional, és a dir, em refereixo a les papallones a l’estómac. Volia que cada cançó intentés transmetre una emoció concreta» afegeix.

Un ampli ventall estilístic

Malgrat transitar principalment pel pop, el punk i el rock, Papallones no tanca portes a altres gèneres, amb talls confeccionats amb base d'electrònica (T’acostes), reggaeton (Ferralla) o rumba catalana (Casa). «És complicat, perquè certament, com a grup té sentit centrar-se en un estil. Nosaltres en realitat seguim el fil del rock i el pop punk, perquè ens encanta i per ara seguirem aquest camí. Però escoltem molta música diferent, així que, a la vegada, ens agrada jugar amb altres ritmes. Crec que al final és una aposta que et pot obrir portes i acabes tenint un públic molt variat» reivindica Vizcaíno, que avança que pels concerts tenen previst jugar amb ritmes diversos així com amb versions per «connectar millor» amb el públic. «No té sentit ser un grup que escolti música molt diversa i que no ho demostri als concerts. Per això, per exemple, podem estar cantant Papallones i en un moment passar al Llença’t de Lax’n Busto».

Produït, mesclat i masteritzat per Omar Ferreté a Fatlab Studio, Papallones és un treball amb el qual Malson Atmosfèric aspira a fer un salt important. «La lluita la tenim feta. Ara falta que els fruits donin flors. Però nosaltres l’exigència l’hem posat molt. Tant de bo aquest disc ens obri les portes que ens hagi d’obrir. Ara és el moment de veure fins a on arribem» apunta el compositor gironí, que destaca que en els últims temps el projecte no ha deixat de créixer, i que ja frega els 20.000 oients mensuals a Spotify. 

Col·laboracions de prestigi

Un dels apartats destacats d’aquest llançament és el de les col·laboracions. A banda de firmar Papallones amb Guillem Solé de Buhos, l’àlbum també ha comptat amb la participació del cantautor Cesk Freixas i l’exlíder del grup Animal Gerard Aledo, la jove cantant de música urbana Cloe, el garrotxí Geri, la solsonenca Gemm Sol o el discjòquei Marsal Ventura. «Al final ha estat increïble que artistes als qui sempre he admirat i seguit, hagin col·laborat amb mi en el meu primer disc de llarga durada» assegura Vizcaíno. 

Subscriu-te per seguir llegint