Notícies | Gastronomía

Un menú de Nadal fàcil

La nostra proposta inclou gall dindi farcit, milfulles de bonítol, amanida de marisc i torró de crema
11-12-2012 10:19
0 vots
Un menú de Nadal senzill, però atractiu

Un menú de Nadal senzill, però atractiu

Durant les festes de Nadal s'ajunten molts dinars i sopar en família. Per fer més fàcil la tasca de preparar un d'aquests àpats, hem reunit un menú ràpid de fer i amb el qual estalviaràs temps.

A més, recorda que en els banquets nadalencs és important cuidar tots els detalls i oferir plats típics d'aquestes dates que suposin una dedicació especial.

Amb aquesta combinació de plats obtindràs un menú senzill, ràpid en la preparació i el més important, exquisit:

Milfulles de bonítol
Ingredients per a 4 persones
400 g de massa de pasta de full, 100 g de xampinyons, 1 ou, 400 g de bonítol en llauna, 20 g de farina, 25 g de mantega, 1 vas de llet, 1 llimona, 1 cullerada de tomàquet triturat, 2 cullerades de nata líquida, julivert.

Així es prepara:
La massa de pasta de full s'estira amb el corró pastisser fins que estigui molt fina, després, es talla en tres rectangles iguals, que es col·loquen sobre la placa del forn, es pinten amb ou batut i s'introdueixen en el forn durant 15 minuts.

Mentrestant, es prepara el farcit. Per això, s'ofeguen els xampinyons "tallats a làmines" en una paella amb la mantega, després, s'hi afegeix la farina i la llet, i es remou bé, a continuació, s'agrega el bonítol "escorregut i esmicolat", el suc de llimona, una mica de julivert picat, el tomàquet triturat i la nata líquida, i es posa al foc durant uns minuts barrejant-ho tot bé.

En una safata de servir es col · loca una de les tapes de pasta de full, s'estén sobre ella la meitat del preparat i a sobre es posa una altra capa de pasta de full, cobrint-la amb la resta del farciment. Finalment, es posa la tercera part del milfulles i es s'empolvora amb ou cuit picat sovint.

Amanida de marisc
Ingredients per a 4 persones
1/2 kg d'escamarlans, 1/2 kg de gambes, 1/2 kg de lluç, 1/2 kg de rap, 3 ous cuits, salsa vinagreta, ceba, all, llorer, julivert, sal.

Així es prepara:
El lluç es posa en una cassola amb aigua freda, amb el rap, un pessic de sal, un tros de ceba, un gra d'all, una branca de julivert i una mica de llorer, i es deixa coure durant 15 minuts des del moment en què arrenqui el bull, un cop cuita, s'escorre i es deixa refredar. El brou resultant es cola i pot emprar-se per fer una sopa.

El marisc es cou en aigua bullint amb sal durant 10 minuts, després, es deixen refredar i se'ls treu la closca. L'aigua de coure'ls "bullida" s'afegeix al brou reservat per a la sopa de peix.

Al peix, quan estigui fred, se li treu la pell i les espines, s'esmicola i s'afegeix al marisc picats "reservant unes gambes per adornar", es barregen bé tots els ingredients, es passen a una font rodona, es cobreixen amb la salsa vinagreta "que no ha de ser molt caldosa" i es remouen molt perquè el líquid no quedi al fons, i finalment, s'adorna amb les gambes reservades i els ous cuits tallats en rodanxes o picats fins i espolvorejats. El còctel se serveix fred i, generalment, en copes individuals de còctel.

Gall dindi farcit de Nadal
Ingredients per a 8 persones
1 gall d'indi d'uns 4 kg, 1 tòfona, 1/4 kg de salsitxes, 2 pastanagues, 1/2 kg de prunes seques, 50 g de pinyons, 100 g de llard de porc, 1 copa de xerès, 1 ceba, pebre, sal.

Així es prepara:
El gall dindi "net i buit" s'assaona per dins amb sal i pebre i s'omple amb les salsitxes lleugerament passades per la paella, les prunes cuites i desossades, els pinyons, la tòfona picada i una cullerada de llard de porc.

A continuació, es cus amb fil de bramant o se subjecta l'obertura amb uns escuradents, s'assaona per fora amb sal i pebre i es posa en una font refractària amb la resta de la mantega, la ceba tallada a tires i les pastanagues pelades i partides en rodanxes.

En aquest punt, s'introdueix el gall dindi al forn a temperatura moderada i s'ofega en el seu greix fins que adquireixi color daurat, aleshores, es ruixa amb el xerès i es deixa coure fins que estigui tendre unes tres hores.
Transcorregut aquest temps, es retira del forn, se li treuen els fils o els escuradents i es passa a una font regat amb tota la seva salsa. Se serveix sencer o trinxat.

Torró de crema
Ingredients per a 8 persones

1/2 kg d'ametlla mòlta, 1/2 kg de sucre glas, 1 tub de vainilla, rovells d'ou, hòsties.

Així es prepara:
Sobre una superfície llisa es barreja l'ametlla, la vainilla i el sucre glacé reservant dues cullerades per empolvorar. Després unir-ho tot bé i s'afegeixen una a una les gemmes necessàries (la quantitat de gemmes dependrà de la seva grandària i només es posaran les necessàries perquè la massa quedi consistent sense estovar, normalment se'n solen utilitzar quatre).

Un cop aconseguida la pasta, es modela amb ella una bola que es col·loca sobre la taula empolvorada de sucre, s'allisa amb el rotllo pastisser i se li dóna forma de barra no gaire gruixuda, en aquest punt, es passa a una safata plana i el fons es fa d'or amb una hòstia, retallada a la mateixa grandària que la barra.

Es cobreix amb una altra hòstia i es retalla de la mateixa manera. Se li posa un pes a sobre i es deixa assecar a temperatura ambient durant sis o set dies. Transcorregut aquest temps de repòs, es retira el pes i el torró està llest per consumir.

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...