La cervesa, tant amb o sense alcohol, és font de salut sempre que es consumeixi de forma moderada. No són nous els beneficis d'aquesta beguda mil·lenària, de la qual a Espanya es consumeixen més de 47 litres per persona a l'any. Estudis recents posen de manifest ara que les seves propietats són beneficioses per a pacients amb hipertensió arterial que no es mediquen i fins i tot per a dones embarassades - en la seva varietat sense alcohol -, sempre dins d'una dieta equilibrada.

L'estudi «Consum moderat de cervesa en el pacient amb hipertensió arterial» vincula la ingesta de la 'rossa' en aquest tipus de pacients amb el seguiment la dieta mediterrània, que reuneix tots els requisits que s'identifiquen amb un patró nutricional saludable. Així, dins d'aquesta dieta s'inclou consumir amb moderació begudes fermentades com ara el vi o la cervesa.

"Quan parlem de consum moderat ens referim a 1-2 canyes al dia per a les dones i de 2-3 per als homes", aclareix el doctor José Antonio García Donaire, un dels responsables de la investigació, desenvolupada per l'Associació de la societat Espanyola d'Hipertensió - Lliga Espanyola per a la Lluita contra la Hipertensió Arterial (SHE) i el Centre d'Informació Cervesa i Salut.

Rica en vitamines i minerals

Però,què és el que fa beneficiosa a la cervesa? El fet que es tracti d'una beguda rica en carbohidrats, aminoàcids, minerals, vitamines i compostos fitoquímics, com els compostos fenòlics, que provenen bàsicament del llúpol i la malta.

"Tots els components bioactius que es troben a la cervesa podrien tenir un efecte sinèrgic i han demostrat un benefici en quant a la seva acció antioxidant, antiinflamatòria, estrogènica i antiviral", precisa l'estudi, que també va detectar la relació positiva del consum moderat de cervesa amb l'increment d'HDL - c o colesterol 'bo', gran en el cas de les dones.

Aquests components minerals de la cervesa aconsellen la seva introducció en el pacient hipertens per afavorir el seu control, ja que el seu contingut en sodi és baix i el de potassi és elevat, afegeix.

Així mateix, la investigació determina que els bevedors moderats de cervesa presenten una menor prevalença de diabetis mellitus i hipertensió, i realitzen més activitat física.

Dones embarassades

Pel seu elevat contingut en àcid fòlic, la cervesa, en aquest cas sense alcohol, també resultaria molt beneficiosa per a la salut de dones embarassades. Així ho revela el llibre «Dona, Ginecologia i Cervesa», que ha editat la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO).

"L'àcid fòlic és una vitamina essencial per al sistema nerviós i la regeneració de les cèl·lules i la cervesa, tant tradicional com sense alcohol, és una font important d'àcid fòlic i, a més, la seva biodisponibilitat és molt elevada", comenta el doctor Tirso Pérez, professor de Ginecologia i Obstetrícia de la Universitat Autònoma de Madrid.

Ja durant el període de lactància, la cervesa sense alcohol" aporta antioxidants naturals que participen en la protecció contra malalties cardiovasculars i en la reducció dels fenòmens oxidatius responsables de l'envelliment de l'organisme", afegeix l'especialista.

Del llibre també es desprèn que la suplementació amb cervesa sense alcohol redueix l'estrès oxidatiu al qual està sotmesa la mare després del part, augmenta l'activitat antioxidant en la llet materna i, en conseqüència, redueix l'estrès oxidatiu de l'infant després del naixement.