Alguns d'ells porten ja uns anys entre nosaltres i d'altres han arribat recentment a supermercats i restaurants de menjar ràpid, però abans que ocupin més espai en la nostra dieta repassem alguns dels aliments que a primera vista podrien semblar més sans del que en realitat són.

Entre les informacions divulgatives que publica des del seu web la Clínica Cleveland d'Ohio (Estats Units) destaca la preparada per Laura Jeffers, nutricionista del Centre de Nutrició Humana de la institució nord-americà per posar l'accent sobre aliments que al principi semblarien saludables però que al examinar amb la lupa de l'experta revelen algunes característiques poc desitjables.

"Hi ha alguns aliments que semblen ser més sans del que en realitat són o potser podrien ser saludables però només si no se n'abusa", assenyala Jeffers en el lloc web d'informació al públic de la institució americana (www.health.clevelandclinic.org).

En algunes persones aquests aliments podrien estar contrarestant l'intent de perdre pes i menjar de forma saludable, apunta i dirigeix ??la seva atenció a 7 tipus d'aliments:

1 . Batuts de fruites: calories amagades

Si bé és cert que hi ha pocs aliments tan nutricionalment densos com els vegetals i les fruites, els anomenats 'smoothies' poden esdevenir una autèntica bomba calòrica. Depenent dels ingredients del batut, incloent la quantitat de fruita, suc i proteïnes es podrien arribar fins a les 1.500 calories.

Jeffers suggereix preparar-los a casa, afegir fruita per donar sabor però posant l'accent en els vegetals, afegint alguns de fulla verda pels seus grans beneficis per a la salut i la seva baixa aportació calòrica. Si s'inclou pinya en la combinació es pot contrarestar el gust més fort d'espinacs baby o col.

2 . Muesli o barreja de fruita seca: racions petites

El muesli té propietats saludables però sovint s'utilitza en la seva preparació molts olis o greixos. Si està aglomerat o s'adhereix als dits amb facilitat el producte no és saludable. Hi ha combinacions de muesli sanes però tot i així, una porció és una quantitat molt petita. El muesli conté fins a 400 calories en una tassa mitjana. El mateix passa amb les fruites i els fruits secs. Una única tassa d'ametlles conté més de 500 calories. Per això, les racions han de ser molt reduïdes.

3 . Bagels i pans especials : una nova temptació

Els bagels són rosques de pa salat molt comuns a Europa i Estats Units i cada vegada més presents en els comerços catalans. Segons assenyala Jeffers, la majoria d'aquests pans contenen tres o quatre racions de carbohidrats i solen farcir-se amb additius com la crema de formatge, el que els porta a aconseguir més de les 400 calories i contenir fins al 25 per cent de la quantitat diària recomanada de sodi.

Un bagel normal i un donut glacejat tenen al voltant de les mateixes calories: 215 i 229 respectivament. Els donuts no són un aliment saludable i contenen més sucre que els bagels però aquests poden en ocasions passar com una opció saludable per esmorzar o per prendre durant el refrigeri de mig matí.

4. Sopa i amanida: greixos i sal amagats

Sopa i amanida poden constituir un menjar saludable però hi ha sopes que en realitat estan basades en cremes, el que les fa riques en greixos. Pel que fa a l'amanida, una vegada que s'afegeixen crostons de pa, carns curades i amaniment amb oli deixen de ser un dinar baixa en calories.

Un altre aspecte a tenir en compte en les sopes envasades i en restaurants és l'elevat nivell de sodi que presenten. Segons indica Jeffers, massa sal no només augmenta la pressió sanguínia sinó que també eleva el risc d'ictus, fallada cardíaca, osteoporosi, càncer d'estómac i malaltia renal.

5 . Aliments sense greixos: adéu greix, hola sucre

Alguns aliments lliures de greixos són més saludables, com el formatge i altres productes lactis fets amb llet desnatada en lloc de sencera. No obstant això, habitualment, els fabricants d'aliments lliures de greix afegeixen sucre o xarop de blat de moro alt en fructosa per ajudar els aliments a conservar-se, el que afegeix calories buides.

"Les persones tendeixen a tenir fòbia al greix però els greixos saludables són essencials per a la dieta, sempre que es prenguin amb moderació. Cal triar greixos monoinsaturats, com les de fruits secs o peix", explica la nutricionista.

6 . Productes processats que imiten la carn

Quan es prenen salsitxes o hamburgueses processades sense carn cal tenir en compte quina és la proteïna que s'empra. Algunes vegades aquests productes tenen molts additius químics. Es pot guanyar pes encara que se segueixi una dieta sense carn en prendre tipus erronis de proteïnes. Cal triar llistes reduïdes d'ingredients, com més productes es reconeguin millor és l'aliment.

7 . Paquets individuals : millor preparar a casa

Els paquets de racions individuals són útils per als qui tenen problemes en controlar les racions però aquests refrigeris no solen ser una bona font de calories. La nutricionista aconsella prendre una fruita o un iogurt o preparar petites racions a casa utilitzant bossetes de plàstic. "Evitaràs la pujada i baixada ràpides de sucre que es produeix en menjar un paquet amb 100 calories de minigalletas".

La clau per menjar de forma saludable és fer-ho almenys en el 75% de les ocasions, assenyala Jeffers que apunta que no consisteix només en triar els aliments bé sinó també en prendre'ls amb moderació." És útil recordar que està bé ser indulgent de tant en tant en lloc d'optar per tot o res", conclou.