Les verdures de temporada canvien de mes a mes i d'estació en estació i les diferents solucions de processament permeten gaudir del nostre vegetal favorit durant tot l'any sense que la nostra economia pateixi pels nostres gustos personals però són alternatives igual de nutritives les verdures congelades i envasades?

Segons expliquen des de la pàgina web del Consell Europeu d'Informació Alimentària (EUFIC, segons les seves sigles en anglès) aconseguir que els vegetals frescos passin de l'horta a la taula és l'ideal de moltes persones i la frescor és un factor important quan comprem certs aliments.

No obstant això, des del lloc d'EUFIC (www.eufic.org) apunten també que els vegetals comencen a perdre nutrients tan aviat com són collits, fins i tot alguns d'ells rics en vitamina C poden perdre fins a la meitat d'ella en un dia o dos , fins i tot abans de cuinar-.

Els vegetals es venen en tres formes principals: fresque, congelades o envasades. Al contrari de la creença popular, aquestes formes tenen els seus propis beneficis tot i que la idea comuna és que el fresc és el millor, assenyalen els especialistes de la institució europea, que apunten les característiques d'aquestes tres formes de prendre les verdures.

Verdures Fresques

Els vegetals frescos afegeixen sabor, textura, color i varietat a qualsevol menjar. No obstant això, per oferir els màxims beneficis nutricionals necessiten ser precisament això: frescos. El temps que transcorre entre la recol·lecció i la seva arribada al plat és per això de vital importància amb els vegetals frescos.

En ser els aliments distribuïts per petits venedors des d'una localització central, els vegetals podrien ser recol·lectats bastant temps abans que apareguin en els prestatges del supermercat. Si a això s'afegeix el temps que passen a la nevera o al rebost abans que es cuinin, és inevitable que es produeixi un deteriorament en el seu contingut nutricional.

Les pèrdues es poden reduir si es mantenen els vegetals frescos, els de producció local i estacional, a la nevera i s'utilitzen tan ràpid com sigui possible.

Vegetals processats

Els vegetals frescos es congelen o s'envasen per oferir comoditat i seguretat però també per donar-los el temps necessari per al seu transport als comerços. Els efectes del processament dels vegetals podrien no estar sempre en línia amb les expectatives del consumidor pel que fa a gust i textura però el valor nutricional es conserva.

Aquesta conclusió es veu recolzada per estudis científics com el realitzat en més de 20.000 homes i dones holandesos seguits durant 10 anys i que va mostrar que a major consum de vegetals menor era el risc de malalties cardiovasculars, independentment de si els vegetals estaven crus o processats (vegetals cuinats a casa, els envasats i congelats i la salsa de tomàquet).

Congelats

Els vegetals congelats es congelen quan segueixen frescos, normalment en les següents hores a la collita, mantenint els avantatges del seu estat fresc original.

Però tots els vegetals passen per un procés de blanquejat (es bullen en aigua uns minuts) abans de la congelació, el que redueix el nivell de les vitamines solubles en aigua menys estables, com les vitamines B1 i C, així com dels antioxidants. Altres nutrients es retenen amb més facilitat com les vitamines solubles en greix A i E podrien fins i tot convertir-se en més accessibles després de tal processament.

Els vegetals congelats tenen una vida més llarga que els frescos pel que es poden gaudir en qualsevol moment de l'any, amb independència de l'estació.

Envasats

Els vegetals envasats ofereixen la major durada. Tots els vegetals en conserva es mantenen segurs per menjar passat després d'un any i alguns bastant més. Els vegetals en conserva solen ser blanquejats perquè aquesta és una part important per preservar els vegetals. Com també són tractats amb calor com a part de la seva producció, són comparables en gran mesura amb els vegetals cuinats. En anys recents s'ha desenvolupat un procés de conservació que no requereix de calor i que mantenen la textura i els nivells de nutrients tant com és possible.

Encara que durant el procés d'envasament en comparació amb el de congelació es perden de forma inicial més nutrients, les pèrdues durant l'emmagatzematge són menors que en els vegetals frescos i congelats. El licopè per exemple, un antioxidant present en els tomàquets, es presenta en nivells superiors als tomàquets envasats que en els frescos.

Els minerals i la fibra també romanen estables durant el seu processament pel que els nivells d'aquests nutrients són similars en els tres tipus de vegetals (frescos, congelats i envasats).

Pel que fa als vegetals envasats preocupa més el que se'ls afegeix que el que perden. L'addició de sal en forma de salmorra és part del procés de conservació i eleva inevitablement el nivell de sodi.

Beneficis en totes les seves formes

La contribució i importància dels vegetals com a fonts de vitamines, minerals i fibra és indiscutible i molts de nosaltres hauríem de menjar més vegetals per aconseguir els beneficis nutricionals que aporten, afirmen des del EUFIC.

Des de la institució europea se subratlla que els vegetals es congelen i s'envasen per adaptar-se a les necessitats del consumidor actual. A més, aquestes opcions semblen proporcionar varietat i comoditat durant tot l'any a més de ser segures i d'alta qualitat pel que fa als seus equivalents frescos.

Les directrius d'alimentació a tot Europa recomanen incloure tot tipus de vegetals, frescos, congelats i envasats per menjar els suficients. Aquestes recomanacions haurien de ser tingudes en compte, assenyalen els especialistes europeus ja se sap que els beneficis nutricionals poden assolir qualsevol que sigui l'opció triada.