El codony és el fruit del codonyer, de la família de les rosàcies. El millor moment per consumir-ne és a la tardor, però en podem trobar fins al gener.

El codony té una forma a mig camí entre una pera i una poma, però la seva pell, a diferència de les altres dues, està coberta per una pelussa cotonosa que desapareix en fregar-la i quan està ben madur.

A l´antiga Grècia era considerat un símbol de la fertilitat i l´amor. El codony era dedicat a Venus, deessa de l´amor, que sovint es representa amb un codony a la mà dreta. També era ritual en els casaments, perquè es deia que augurava dolçor i dies feliços per a les persones casades.

És una fruita grossa d´un color groc verdós. La seva polpa és blanca i rugosa.

Cru és molt aspre i té un lleuger sabor amarg. Per tant, és un fruit que s´ha de consumir cuit. Resulta perfecte per preparar confitures com el conegut codonyat, allioli de codony i també en plats salats com estofats, substituint la poma.

És un antiinflamatori ràpid i va bé per la gastritis per l´efecte astringent que té. Cal saber també que si se´n fa un consum habitual combinat amb molt líquid no accentua el restrenyiment, sinó que pot arribar a normalitzar el trànsit intestinal.