Els germans Roca, propietaris del restaurant El Celler de Can Roca, i el vi de Jerez seran dos dels ingredients del programa de cinema culinari a la 65. edició de la Berlinale, que arrenca el proper 5 de febrer.

Tràiler del film a Colòmbia

A "Cooking Up a Tribute", una "road (cooking) movie" dirigida per Luis González i Andrea Gómez, els germans Joan, Josep i Jordi Roca, conscients de la necessitat d'obrir la seva cuina al món i la seva obsessió per la innovació, prenen la decisió de tancar el seu restaurant durant cinc setmanes per fer-ho itinerant.

La pel·lícula recull una experiència inèdita que ha recorregut durant el passat estiu sis ciutats de quatre països al continent americà (Houston, Dallas, Mèxic DF, Monterrey, Bogotà i Lima) per elaborar gairebé 50.000 plats per a més de 2.700 persones.

El film, expliquen els seus creadors, "constitueix un homenatge a les cuines americanes que tant han aportat a la gastronomia europea i mundial".

El llargmetratge s'estrenarà mundialment el 10 de febrer i comptarà amb la presència dels germans Roca, que participaran en un col·loqui posterior.

"En l'edició de 2015 del 'Cinema culinari' dominen temes com la tradició i l'evolució i és cridaner el gran nombre de documentals sobre cuiners", resumeix el responsable de la secció Thomas Struck.

La secció de "Cinema culinari", que enguany celebra la seva desena edició, "mostrarà un total de 13 llargmetratges sobre menjar i ecologia, servirà menús de cuiners estrella europeus i obrirà el debat sobre les relacions entre menjar, cultura i política", prometen els organitzadors del festival.

La Berlinale va ser el primer festival a atorgar un espai al tema de la gastronomia i amb el temps la secció s'ha convertit en una de les favorites del públic, assenyala el comunicat.

Aquest èxit no hauria estat possible sense la xef nord-americana Alice Waters i el fundador del moviment internacional Slow Food, Carlo Petrini, que el 2006 "van donar un nou impuls a la Berlinale, del qual va sorgir el 2007 el 'Cinema culinari'", assenyala el director del festival, Dieter Kosslick.

Per això, tots dos rebran el 8 de febrer en el marc de la inauguració del "Cinema culinari" la Berlinale Kamera, premi que s'atorga a persones o institucions que han contribuït de manera especial al festival.