Estarà bona la minestra de fa dos dies? I les sobres del pollastre del cap de setmana? Guardar els aliments a la nevera no els fa immunes als patògens; per això, saber controlar el temps i la temperatura de cada àpat és primordial per a la seva conservació.

A temperatura ambient els bacteris proliferen i contaminen ràpidament el menjar. En baixes temperatures, la multiplicació de patògens és menor i durant la congelació, deixen d'existir. No tots els aliments es conserven per igual. Els frescos com els ous, el peix, les fruites, o la llet tenen molt baixa caducitat i s'han de conservar en fred per a la seva correcta ingesta.

Però, quants dies pot estar un aliment a la nevera?

Tal com veníem anunciant és important protegir els aliments de la calor a la nevera per retardar així la proliferació de patògens, però la seva estada a la nevera també té un límit. Esbrina quant pot durar cada aliment dins de la nevera:

1 dia: carn picada i peix fresc.

2-3 dies: carn crua, carn cuita, peix bullit i llet pasteuritzada.

4 dies: postres casolanes, llet UHT oberta prèviament, verdures cuites i embotits.

5 dies: conserves obertes, verdura crua i plats cuinats llestos per consumir.

2-3 setmanes: ous, mantega.

Aliments que no necessiten la nevera

Alguns aliments alteren el seu sabor o textura si es guarden en fred, com la fruita o la verdura: nectarines, meló, pinya, préssec, carbassons, alvocats... No obstant això, es recomana ficar-los a la nevera si estan oberts o fa massa calor. Tampoc la xocolata és amiga del fred, tret que tingui un alt contingut lacti. El cacau mostra la millor versió de si mateix quan està a temperatura ambient.