La ciutat de Girona acull per cinquena vegada una nova edició del Fòrum Gastronòmic, que tindrà com a grans protagonistes l'arròs-principalment de Pals- i la sostenibilitat. Aquest producte, tan bàsic com sorprenent, a més de ser el fil conductor de moltes de les ponències del programa com les de Sergio i Javier Torres, Fina ­Puigdevall, Quim Casellas, Carles Tejedor, Kiko Moya, Nandu Ju­bany o Xavier Pellicer, també disposarà d´una zona pròpia: l´Espai Arròs. Es tracta d´una zona de restauració i amb activitats contínues on els assistents podran degustar una gran varietat d´arrossos amb la firma dels millors especialistes.

Els actes del Fòrum Gastronòmic s´inicien avui i finalitzaran dimarts al Palau de Congressos i de Fires en una superfície de 2.000 m2 més que en la passada edició, celebrada el 2013. A més, hi ha una cinquantena de noves empreses inscrites i més de 200 espais expositors. «Aquest Fòrum tindrà un fort accent gironí i català perquè volem mostrar que la cuina de casa nostra és la millor del món» va explicar un dels seus impulsors, Pep Palau, durant la presentació.

L´Espai Arròs acollirà el concurs d´arrossos popular, que consistirà en la cuina d´un arròs en directe per a quatre persones. Els concursants disposaran d´una hora, aproximadament, i se´ls proporcionaran l´arròs, de Pals, l´oli i el vi.

La resta va a càrrec de la imaginació del cuiner. El concurs començarà avui a les 10.30 h a l´Espai Arròs i el veredicte es farà públic a les 12 h. Serà un jurat especialitzat l´encarregat de degustar i avaluar els arrossos participants. El premi per al guanyador consisteix en un lot de productes de qualitat de Girona Excel·lent, cedits pel Patronat de Turisme Girona-Costa Brava.

Com a novetat, el Fòrum comptarà amb la presència de l'impulsor del moviment de slow food, l'italià Carlo Petrini. A més, serà l´escenari de presentació de l´Any de la Gastronomia 2016, després que Catalunya fos declarada Regió Europea de la Gastronomia 2016.

Josep, Joan i Jordi Roca, Jordi Cruz, Sergio i Javier Torres, Dani García, Paco Pérez, Ángel León, Ricard Camarena, Fina Puigdevall o Nandu Jubany seran alguns dels cuiners que participaran en les activitats programades.

Cuiner de l´Any

El cuiner de l'hotel restaurant La Plaça de Madremanya, Vicenç Fajardo, ha estat seleccionat com un dels cinc candidats que optarà al premi Cuiner de l'Any 2015, que atorgarà el Fòrum avui. També ha estat escollit Víctor Gómez, del VidrA (Sant Feliu de Guíxols), natural d'Igualada. Tot i que els finalistes han estat triats per un jurat professional, l'elecció final del guanyador es farà a través d'una votació popular.

Així, finalment, els candidats són Ana Merino, del Montbar (Barcelona); Diego Alías, de Ca l'Amador (Josa de Cadí); Pieter Truyts, del Brots (Poboleda); Vicenç Fajardo, de La Plaça (Madremanya) i Víctor Gómez, del VidrA (Sant Feliu de Guíxols). Totes les opcions van acompanyades d'un vídeo de presentació on exhibeixen l'elaboració d'una de les seves receptes. Entre els usuaris que participin en la votació se sortejaran cinc àpats als cinc restaurants de cadascun dels finalistes.

Fajardo va néixer l'any 1978 a Girona però va créixer a Austràlia. Va tornar a la seva ciutat natal per estudiar a l'Escola d'Hostaleria, i va aprendre a les cuines de Can Pipes i l'Arcs de Monells. El xef defensa una cuina «essencial i sense artificis, sense emmarscarar el producte amb la tècnica».

Per altra banda, el VidrA de Víctor Gómez defensa una cuina molt local i mediterrània i que a la vegada està oberta a tot el món. Gómez està al capdavant del projecte acompanyat per Adrià Bou.

I, continuant parlant de concursos cal destacar que Louis, ostres specials, empresa especialista en l'univers d'ostres, organitza el primer concurs d'obridors d´ostres LOUIS, únic espectacle en què deu obridors d´ostres professionals competiran tant en velocitat com en presentació i tècnica davant un jurat format per cinc professionals. El concurs se celebrarà el dilluns 16 de novembre a la tarda, a l´Espai Arròs. Els tres guanyadors rebran: 1.200 euros per al campió de la competició, 600 euros per al segon i 300 euros per al tercer millor écailler del dia. El públic, a més d´assistir a un espectacle de virtuosisme culinari, també podrà tastar les delicioses ostres LOUIS i apreciar el sabor especial de les ostres a la regió francesa de Marennes-Oléron.

Espais

Fòrum Vi. El món del vi té un espai propi al Fòrum que comp­ta amb la presència d'enò­legs, viticultors, sommeliers, experts, prescriptors, els quals re­fle­xio­nen al voltant del tema, inter­can­vien experiències i tasten les millors ampolles. En aquest es­pai s´organitzaran sessions amb els especialistes Joan Gómez Pal­la­rès, Carlos Orta i Pepe Ferrer. Menció molt especial mereix l´espectacular sessió que Josep Roca celebrarà dimarts a les 11.30 h a la Sala Cambra de l´Auditori de Girona en la qual farà una nova interpretació de «6 vins sentits», que el 2007 tingué un èxit sense precedents. Les activitats de Fòrum Vi (com mol­tes altres d´aquests dies) re­quere­ixen inscripció prèvia.

Fòrum Empresa. Aquest aborda els nous reptes de l´empresa de restauració oferint coneixements que permetin una optimització dels recursos i la creació de nous productes, conceptes i formats de negoci.

Dilluns a les 10.35 h la sessió inaugural serà la xerrada Com gene­ren valor els negocis gastronòmics d´èxit? L´èxit d´El Celler de Can Roca. Es tracta d´un diàleg entre Joan Roca (El Celler de Can Roca) i Carles Cabrera (autor d´El Celler de Can Roca: generando valor en empresas de servicios, col·laborador acadèmic del departament de Direcció d´Operacions i Innovació de l´escola de negocis ESADE, director general de l´Institut Cerdà). Moderarà l´acte Eva Torrents, periodista.

Fòrum Dolç. L´especialització ja consolidada del Fòrum que ofereix sessions protagonitzades per especialistes de la pastisseria i la cuina de postres es plasma en el Fòrum Dolç. L'aposta de Fòrum des de 1999 pel sector dolç i la fleca ha propiciat que el congrés continuï organitzant el Fòrum Dolç, sessions específiques per als amants de la pastisseria i la cuina dolça que s'han convertit en referència i punt de trobada entre professionals del sector.

Així, Fòrum Dolç Pa?stry Revolution comptarà amb tallers a càrrec de Raul Bernal, Fernando Sáenz, Alejandra Hurtado, Rafa Delgado, Sergi Vela i l'italià Corrado Assenza. Cal destacar la sessió que Jordi Roca realitzarà a l'Auditori dilluns a les 6 de la tarda. Les activitats de Fòrum Dolç ubicades en els tallers requereixen inscripció prèvia.

Des del 1999

El Fòrum Gastronòmic és el primer congrés de gastronomia amb fira que es va crear el 1999. És sinònim de criteri, rigor, credibilitat, imatge i prestigi. S´ha convertit en un model a seguir per la resta d´esdeveniments d´aquest tipus que se celebren a Espanya i al món. La lleialtat a la marca ha quedat demostrada no només pels fidels expositors i patrocinadors que ha tingut des dels seus inicis, sinó també pels visitants que any rere any reserven les dates de l´esdeveniment a les seves agendes.

És un espai de formació, reflexió i debat amb un programa d'activitats dissenyat exclusivament per oferir les millors eines als professionals; un gran mercat de productes amb una fira dinàmica i participativa i un veritable punt de trobada. Fòrum Gastronòmic, compta amb tres seus: Corunya 15-17 març de 2015, Girona 15-17 novembre 2015 i Barcelona, novembre 2016.