Amb la bona flaire de l'arròs com a protagonista estrella el Fòrum Gastronòmic va engegar ahir els motors que convertiran Girona en l'epicentre del món de la cuina fins al proper dimarts, en el marc d'un esdeveniment referencial que aplegarà figures del sector com els germans Roca d'El Celler de Can Roca, el fundador del moviment "Slow Food", Carlo Petrino, o el francès Régis Macon, entre d'altres.

La jornada d'ahir, oberta a tothom, va evidenciar una afluència de públic ben matinera amb l'arribada d'empresaris, experts o públic en general, que recorrien els més de 160 expositors repartits en el Palau de Congressos i Fires a la recerca de les darreres novetats del món culinari. "Des de primera hora del matí hi ha un gran ambient, tothom està content i això demostra que el Fòrum Gastronòmic funciona i és atractiu", va assenyalar un dels organitzadors del certamen, Pep Palau. "Volem qualitat, transmetem qualitat i inspirem confiança. Enguany, amb totes les activitats, l'ampliació de la superfície i l'aposta per l'arròs estem fent un salt endavant", va afegir l'impulsor, que també es va referir a un dels altres pals de paller de la mostra d'aquest any, la sostenibilitat, que va sobresortir a través d'un disseny molt adaptat als materials renovables i amb la conferència de l'ideòleg del moviment "Slow Food", Carlo Petrino, qui va reivindicar la cuina de proximitat: "És molt important que hi hagi un canvi en l'economia alimentària, l'actual té molts problemes, no funciona, està destruint el medi ambient, afavorint l'esclavitud, matant els productors locals, la biodiversitat i el patrimoni gastronòmic de cada territori". Segons va subratllar el xef italià, és necessari tirar endavant una "aliança" entre els cuiners i els pagesos o productors locals per enfortir els agricultors i ramaders que aposten per una producció a petita escala, de proximitat i de qualitat.

L'expansió de l'esdeveniment, que ha incrementat en 2.000 metres quadrats el seu volum respecte a l'última edició celebrada l'any 2013, arribant així als 15.000 metres quadrats, es veia reflectida amb l'Espai Arrós, una zona de restauració que es va erigiri com l'escenari d'un suculent concurs popular d'arròs. Aquest indret es combinava amb altres àrees com el Fòrum Vi, el Fòrum Empresa o el Fòrum Dolç, configurant un conglomerat de propostes d'un esdeveniment de números creixents: en aquesta edició s'hi congreguen 500 marques, 50 empreses noves i 86 sessions de cuina en directe a càrrec de 62 ponents.

"Inspiració global"

Un dels conferenciants, precisament, va ser el xef d'El Celler de Can Roca, Joan Roca, que va comparèixer a la sala Montsalvatge de l'Auditori de Girona acompanyat del seu equip de cuina, la "peça clau" que justifica l'excel·lència de la cuina del millor restaurant del planeta. El cuiner gironí, que va parlar de la "consolidació" del Fòrum i de "l'ambient extraordinari i positiu" que desprèn, va oferir la conferència "El món a la cuina d'El Celler de Can Roca", un viatge dirigit cap a les entranyes del restaurant de Talaià que va distingir alguns dels elements que han portat el local gironí a la rellevància actual, com ara la memòria, la tradició, l'academicime, el producte o el paisatge. "El més important és que tot segueix estant al barri on vam néixer i créixer", va explicar Roca després de parlar de La Masia, el refugi creatiu dels germans i el seu grup on es gesten unes idees elaborades amb "productes locals i inspiracions globals".

L'acte, que va comptar amb la preparació d'alguns dels plats més recents que s'ofereixen actualment al Celler, va posar la cirereta a una primera jornada en què també es va retre homenatge al xef del restaurant La Xicra de Palafrugell, Pere Vehí, mort el passat 4 de novembre, i en la qual es va presentar el nou club de màrqueting Enogastronomia del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

La cinquena edició del Fòrum a Girona, una cita marcadament gironina i catalana, continua en marxa avui amb un ampli ventall d'activitats que inclou tallers, espectacles de cuina en directe, concursos o les ponències de figures gastronòmiques com Jordi Roca, Nandu Jubany o Jordi Cruz.