Les galetes són parentes de les pastes seques; de fet hi ha poca diferència, però aquestes darreres solen ser més artesanes, confeccionades per les pastisseries -Jaumets de Sant Hilari, Carícies de Ripoll, Capricis d´Amer, Rocs de Tossa de Mar, Esculls de l´Escala, Vanos de l´Espluga, etc.-. Podem definir la galeta com una mena de petita pasta seca que no pot tenir -en general- més d´un 5% d´humitat: per això, en algunes llengües, s´anomenen bescuits, fent referència a les antigues «galetes» dels mariners que es coïen dos cops, a fi que quedessin ben secs per a la seva conservació. Per tant, allò que defineix la galeta és que han de ser cruixents. Per això comencen a escapar-se d´aquesta categoria pastes o galetes més toves com les de mantega, les que duen molta xocolata (una moda moderna), les farcides amb melmelada o algun altre farcit dolç, etc.

La guia d´autor Lo mejor de la gastronomía, de Rafael García Santos, va dir que l´assortiment «Especial 10», elaborat per Néts de Joaquim Trias, de Santa Coloma de Farners, és «lo mejor que se hace en España en ´petits fours´ industriales». Nosaltres, simplement, en diem galetes i, en efecte, a Catalunya sempre han tingut la màxima consideració. Els Trias fan famoses galetes des del 1908, en aquest cas emparades sota la marca «Els Vellets». Es tracta d´unes exquisides «teules», ametllats, crocants i cubans farcits amb gust de cafè, taronja, coco, etc. No solament són bones gustativament, sinó nacionalment: l´etiqueta és redactada en català, espanyol, basc, anglès, francès, alemany i italià, i hi consta que és un «Producte de Catalunya». Són dels pocs productes catalans que es troben al Harrod´s de Londres.

Santa Coloma de Farners, capital de la Selva, és una potència en el dolç art de les galetes i pastes seques. Hi ha altres Trias, els Tuyarro, etc. que també fabriquen delicioses galetes. Però es pot dir que a totes les viles de la Selva fan magnífiques galetes o pastes seques. A Tossa de Mar, les pastisseries participants a la campanya «Tossa Dolça», empesa per Promoció Econòmica des de l´Ajuntament, ofereixen magnífiques galetes i pastes: pastisseria artesana Vita, que ofereix Roques de Tossa -merengues de diferents gustos-; les pastisseries Fleca Neras, amb Florentines de Tossa -caramel dolç barrejat amb fruits secs de cinc tipus: pinyons, ametlles, nous, panses i avellanes-; pastisseria J. Abellán, amb neules de Tossa, i la pastisseria Sant Pere, amb la Tortada -bescuit amb mantega i avellana-, brises -pasta de neula amb farciment d´avellana- i Túrsies de Tossa -pastes de te amb festucs i les magnífiques merengues i altres pastes de ca la Nýdia.

A Sant Hilari Sacalm hi tenim els ja clàssics Jaumets, a més d´altres delícies. És un dels records que els visitants s´emporten del poble. Especialitat dolça típica de la localitat de Sant Hilari Sacalm, creada cap a mitjans del segle XX. El seu nom està inspirat en un personatge popular de la vila, Jaume Traveria i Riera. Els Jaumets són unes galetes seques, consistents, de forma arrodonida i irregular, petites.

La Cellera també excel·leix en les seves pastes i galetes. Tot i que fa poc, malauradament, va tancar Can Vila, centenària pastisseria que feia unes famoses i acreditades galetes, encara hi podem trobar pastes seques delicioses de Ca l´Armella i altres, a base d´avellanes ametlles, neula, xocolata, etc.

Amer compta amb la pastisseria Puigdemont, dels pares del President de la Generalitat, on fan unes delicioses pastes seques a base d´avellanes, els Capricis, així com altres. Per exemple els Rocs.

Moltes de les galetes i pastes seques de la Selva es fan, encertadament, amb avellanes, que és un producte comarcal que s´hauria de difondre més. El seu centre és la vila de Brunyola, on es fa una fira temàtica. A més poden portar altres fruits secs, com ametlla, melmelada, xocolata, caramel, cabell d´àngel, etc. La pasta sol ser de farina, i ous i algun greix, i també n´hi ha de pasta de full.

A Caldes de Malavella la pastisseria Buhigas elabora les galetes Vichy, adients en una vila termal.

Blanes no s´escapa de l´art galetaire, i la Pastisseria Orench elabora unes acreditades «galetes de l´avi Pepet».

A aquestes galetes i pastes seques amb nom propi n´hi hem d´afegir d´altres de genèriques, com les pastes de te, els cubans, els carquinyolis, els ametllats, els melindros, els crocants, les teules i d´altres que són estacionals, com els panellets, etc.

També hi hem d´afegir les pastes seques salades, que entren en una altra categoria. Pel que fa a la rebosteria dolça -petites peces de pastisseria similars a les pastes seques-, no entraria dins d´aquesta categoria, ja que és per menjar en fresc.