Enciams, tomàquets i cogombres són els aliments amb major índex de contaminació per disruptors endocrins en el mercat europeu, segons un informe de l'organització no governamental PA Europe, divulgat avui.

L'estudi identifica fins a 30 diferents d'aquests químics tòxics, associats als pesticides, que interfereixen directament amb el sistema endocrí, hormonal i nerviós.

Segons PA (Pesticide Action Network), que ha utilitzat per la seva investigació les dades de l'autoritat alimentària europea (EFSA), "els consumidors europeus estan potencialment exposats a residus de pesticides de conegut risc per a la salut".

El document va ser lliurat a Brussel · les a les autoritats comunitàries, segons fonts de l'Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut (ISTAS) consultades per EFE, amb la intenció que es tingui en compte en la discussió de la legislació sobre pesticides que haurà d'estar llista el proper any.

PA destaca el "buit" en la regulació vigent sobre pesticides, que no defineix un criteri oficial per definir els disruptors endocrins (EDC) i encara desestima l'efecte d'aquests químics en dosis baixes.

Els EDC, presents també en productes associats a la cosmètica, higiene personal i neteja, es relacionen amb malalties com alteracions en la fertilitat, càncer de mama, pròstata i testicles (hormono dependents), trastorns endocrins, com obesitat i diabetis i danys cerebrals que es manifesten com desordres de conducta.

L'organització, fundada el 1982 i integrada en l'actualitat per 600 associacions de 60 països, recomana, mentre es revisa la legislació, substituir els "aliments d'alt risc" i optar per productes orgànics, especialment en l'alimentació de nens i adolescents, identificats com a grups més vulnerables.

En ordre de perillositat, PA desaconsella l'enciam, els tomàquets i cogombres, seguits per illes, porros i pebrots, si són de cultiu extensiu.