El pa rodó, el de pagès de tota la vida amb les varietats que hi pugui haver, continua sent una de les peces que més es venen als forns de pa. En aquest cas, el producte tradicional planta cara a les noves especialitats que han anat sorgint els últims temps i també a les baguets, en molts casos industrialitzades. A Catalunya es produeixen cada any 300 milions de tones de pa, i se´n consumeix 32 quilos per persona i any.

«En el nostre cas el pa més venut continua sent el rodó de pagès», afirma Rosa Maria Abadal de la cadena ´El Forn de Cabrianes. «El pa el tenim incorporat a la nostra dieta i a la nostra cultura». Des de Cal Moliné, Pere Sellarés explica que «continua sent un dels productes estrella», i que fins i tot quan hi ha celebracions familiars és l´especialitat que es tria «perquè agrada a tothom». Ara però, comparteix postada a les fleques amb pa de soja, sègol, el de cereals o l´alemany, més fosc. Alguns d´aquests tenen propietats saludables. Sellarés explica que el client «sap distingir les varietats i que no tots s´han de consumir igual». Un pa de fruits secs, per exemple, es pot menjar com a postre o per berenar, «no amb un rostit», i el pa d´olives es pot servir d´aperitiu.

Ara un grup de flequers vol donar un impuls al pa de pagès. 500 forns de pa d´arreu de Catalunya comercialitzen un pa rodó emparat sota una Indicació Geogràfica Protegida (IGP), similar a una Denominació d´Origen. Per elaborar aquest pa s´ha de seguir un procés tradicional. «Es tracta que s´identifiqui com un pa d´aquí i que tingui un nom a Catalunya com passa amb el pa gallec», assegura Santi Monell.