La constel·lació Michelin ha il·luminat aquest dijous a la nit els restaurants catalans. Enoteca i Moments han aconseguit la segona estrella de la prestigiosa guia vermella i s'afegeixen, així, al grup dels biestrellats. A més, sis restaurants han obtingut la seva primera distinció. Són Les Magnòlies, Plans, Dos Palillos, La Lluerna, Koi Shunka i Nectari. Després de l'edició 2012 marcada per la desaparició de les tres estrelles pel tancament d'El Bulli i la caiguda d'una estrella al Can Fabes per la mort de Santi Santamaria, Catalunya ha recuperat posicions. La guia 2013 ha ratificat les tres estrelles d'El Celler de Can Roca, a Girona, i les del Sant Pau a Sant Pol de Mar. De la seva banda, el restaurant d'Alacant Quique Dacosta ha aconseguit entrar al club de les tres estrelles.

La cerimònia de lliurament de les estrelles Michelin s'ha tornat a celebrar a Madrid, després de dos anys fora de la capital de l'Estat, primer a Sant Sebastià i l'any passat a Barcelona, dues ciutats amb una forta tradició culinària. Hi ha assistit la flor i nata de la cuina de la Península i enguany també el director mundial de la Guia Michelin, Michael Ellis, que ha presidit la cerimònia juntament amb el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Miguel Arias Cañete.

L'edició 2013 ha tingut un balanç més positiu per als restaurants catalans, que acumulen 60 estrelles Michelin, set més que l'any passat en què eren 53, gràcies als dos nous restaurants amb dues estrelles i els sis que entren a la llista amb una estrella.

El Celler de Can Roca de Girona i el Sant Pau a Sant Pol de Mar mantenen les seves tres estrelles. En total al 2013 a tot l'Estat hi ha set restaurants amb tres estrelles Michelin, amb dues novetats els restaurants Quique Dacosta de Dènia i Azurmendi, de Larrabetu, Biscaia.

Els dos restaurants catalans que enguany han aconseguit la seva segona estrella són per al xef Paco Pérez d'Enoteca, que es troba a l'Hotel Arts de Barcelona i mantenia la primera estrella des del 2006, i Moments, de Raül Balam, que es troba a l'Hotel Mandarin Oriental i va obtenir la seva primera estrella Michelin el 2010.

Se sumen a les dues estrelles que ja tenia Can Fabes de Sant Celoni, Jordi Cruz a l'ABaC de Barcelona, Paco Pérez també per a Miramar de Llançà, Ramón Freixa, Sergi Arola, Lasarte i Les Cols d'Olot, a Girona.

A més, sis restaurants catalans obtenen la seva primera estrella aquest 2013. Són Les Magnòlies d'Arbúcies, Dos Palillos del Raval de Barcelona, La Lluerna de Santa Coloma de Gramenet, Koi Shunka de Barcelona, Plans de Roses i Nectari de Barcelona.

Després de la cerimònia de lliurament de les estrelles Michelin s'ha servit un sopar elaborat per sis restaurants amb dues estrelles Michelin, dos dels quals són catalans: Sergi Arola i Ramon Freixa.

Carme Ruscalleda: "sense ambició no arriba l'estrella"

La triestrellada Carme Ruscalleda ha celebrat aquest dijous la segona estrella Michelin que ha obtingut el seu fill Raül Balam pel seu restaurant Moments de l'Hotel Mandarín Oriental. Ruscalleda ha afirmat que "no s'esperàven" aquesta distinció malgrat que sí que treballen "amb l'ambició professional de créixer "perquè sense aquesta ambició no arriba l'estrella". Ha destacat que el restaurant ha aconseguit la seva segona estella en només tres anys de vida. El secret, segons Ruscalleda, és que es protegeixen els productes d'entorn i la cultura mentre es posen en marxa idees noves.

El xef Sergi Arola també ha celebrat els èxits aconseguits aquest any pels restaurants catalans després que l'any passat entre tots en van rebre 16 de noves i en van perdre 17. Segons Arola, a Catalunya comptar amb sis noves estrelles i dos restaurants de dues estrelles més és molt positiu. "Me n'alegro per tots perquè és una de les grans festes de la gastronomia a casa", ha afirmat, i "Barcelona és la capital de les dues estrelles amb quatre restaurants de dues estrelles".