Cap de setmana

Núria, el santuari del Pirineu

0 vots

Vilobí d'Onyar - Girona

L'únic tren cremallera de l'estat és l'encarregat de portar-nos fins fins aquest indret de peregrinatge des del segle XII

El trajecte del tren cremallera és de 12,5 quilòmetres i venç un desnivell de mil metres. Comença a l´estació Enllaç, anomenada així perquè és a tocar de la línia de la Renfe de Barcelona a Puigcerdà. El tren cremallera entrà en servei l´any 1931 i va ser promogut per la Compañía de Ferrocarriles a Grandes Pendientes, la mateixa que projectà i explotà el cremallera de Montserrat fins a l´any 1957, en què es va tancar el servei. Després de fer parada a les dues estacions de Ribes, Enllaç i Vila, el comboi inicia l´ascens. Al quilòmetre cinc, després del baixador de Rialb, s´activa el sistema de roda dentada o cremallera i comença la pujada de debò.

L´estació i el poble de Queralbs són al quilòmetres sis; es pot arribar fins aquí per carretera. A Queralbs podem visitar l´església de Sant Jaume, amb un interessant porxo romànic a tall de claustre reduït a una galeria. Queralbs és terra de velles mines de plom i ferro, pastures i ara turisme. El poble és un exemple clar de nucli afavorit per una població flotant de cap de setmana i vacances. En un dels molins de Queralbs s´inspirà Àngel Guimerà per ambientar "Terra baixa".

Cremallera amunt, el paisatge estimula; el riu de Núria obre camí i fa salts espectaculars: el de la Cua de Cavall aixeca exclamacions entre els viatgers que han tingut la bona pensada de posar-se a la banda del cingle que és pujant a la dreta. Durant una bona part del trajecte albirem l´antic camí de bast, ara només fressat pels excursionistes.

El comboi ferroviari entra en un túnel i, quan es torna a fer de dia, som a un parell de metres de l´aigua del llac artificial que surt a totes les fotos de Núria; ja som al santuari: una petita vall que el llac fa més gran del que realment és.

Núria és lloc de repòs, amb modernes instal·lacions, però també és lloc d´esport de muntanya: d´excursionisme i, sobretot, a l´hivern, d´esquí. Núria és indret de tradició mariana; sense la tradició cristiana, la recollida vall seria, segurament, com qualsevol altra vall del Pirineu.

Què diu la llegenda de la Verge de Núria?

Segons la llegenda, cap a l'any 700 d.C. Sant Gil va tallar la imatge de la Verge de Núria. Tot i això fins l'any 1615 no es va construir l'ermita de Sant Gil i fins el 1883 no es va començar a bastir la nova església. Aquest edifici va ser enderrocat el 1925 i va patir diferents canvis fins que el 1960 va erigir-se l'actual edifici.

Com anar-hi

Per fer cap al santuari de Núria ho heu de fer amb el tren cremallera o bé a peu per l´antic camí de bast, només aconsellable durant l´estiu. Podeu deixar el cotxe a Ribes de Freser o bé a Queralbs, on hi ha les estacions de la línia ferroviària.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
Des de l'època dels grecs, la comarca manté una intensa relació amb el món del vi
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Els projectes d’instal·lació de parcs eòlics en un paratge tan sensible posen en perill [..]