Girona ofereix els vestigis d’un passat jueu molt interessant i visitable. Malgrat el temps que aquesta comunitat va romandre a Girona, no es produí la seva integració a la resta de la ciutat. I és que, les diferències religioses i culturals, les tradicions i hàbits van impossibilitar la fusió de les dues societats. A més, s’han de tenir presents les disposicions legals que obligaven els jueus a romandre en una closa determinada i definida: el Call.

En determinats moments es produïren entre els jueus conversions al cristianisme, algunes de les quals visiblement sinceres, i d’altres únicament amb la motivació de salvar les propietats i, tal vegada, la pell. L’antic barri jueu, el Call, es trobava al mig de diversos sectors ben diferenciats del que avui és Barri Vell. Per una banda, el sector oriental, l’actual zona monumental, eclesiàstica: el Palau Episcopal, la Catedral, l’inici de l’accés al passeig Arqueològic per darrere els absis. Per una altra, la nord, l’antic Mercadell i actual plaça de la Catedral, les defenses de Sobreportes i el que havia estat antic burg de Sant Feliu, que va ser annexionat a la ciutat.

Al sud es troba el barri medieval dels ciutadans i els mercaders, i per fi a l’oest, l’antiga muralla que delimita, o uneix, els carrers de la Força i de Ballesteries, el riu, i més enllà, les antigues hortes i molins de la ciutat, el barri del Mercadal i l’Eixample de Girona.

L’existència d’una comunitat jueva a Girona s’endinsa en el temps fins a l’any 982. En el moment de l’expulsió, el 1492, començaren els enderrocs de les tanques exteriors que preceptivament tenien portes, finestres i fins i tot els carrerons, per haver comprat els edificis dels jueus els ciutadans cristians, generalment clergues, pel seu veïnatge amb el Call. Tot plegat és avui un conjunt visitable, amb museu inclòs, reconegut en l’àmbit mundial.

PER SABER-NE MÉS:

TURISME GIRONA

www.girona.cat