Ho va deixar dit Salvador Dalí: “En aquest lloc privilegiat, el real i el sublim quasi es toquen. El meu paradís místic comença en el pla de l’Empordà, està envoltat pels turons de les Alberes i troba la seva plenitud a la badia de Cadaqués. Aquest país és la meva inspiració permanent”. Aquest lloc privilegiat és el que avui anomenem Triangle Dalinià, un terratrèmol surrealista que té el seu epicentre en el Teatre-Museu Dalí de Figueres. Els seus dos vèrtexs destacats són la Casa Museu de Portlligat i el Castell de Púbol. Aquesta figura geomètrica que engloba bona part de l’univers dalinià, té altres ramificacions pròximes en espais que el geni empordanès havia estimat i valorat, com són Ceret, bressol de l’art modern, i Perpinyà, una vila que té en la seva estació “El Centre del Món”.

Nascut a Figueres el 1904, Salvador Dalí i Domènech està considerat com un dels grans artistes del segle XX, però ens enganyaríem si penséssim que només va destacar en l’art de la pintura i l’escultura. Dalí va ser un bon escriptor, un destacat divulgador científic, un publicista pioner i un fabulador de móns reals i irreals.

Només 35 quilòmetres separen Figueres de Cadaqués. De la capital empordanesa a Púbol n’hi ha uns 42. Cada espai del Triangle té les seves particularitats. El Teatre-Museu ens permet somiar en un món surrealista embolicat dins de l’antic Teatre Municipal de Figueres. Dalí hi va projectar les seves il·lusions i la seva permanència, ja que hi va ser enterrat el 1989. A Portlligat, el pintor i la seva esposa Gala van fer de les velles barraques de pescadors una casa laberíntica de parets blanques i racons il·luminats.

El Castell de Púbol, situat en el municipi de la Pera, va ser el refugi de Gala. Un lloc d’aires medievals amb cambres decorades amb un estil inconfusible. Portlligat i Púbol comparteixen la dicotomia d’oferir-nos espais interiors i exteriors carregats d’atractius.

Un milió i mig de visitants

El Triangle Dalinià no és cap atracció desconeguda per al gran públic. Tampoc és cap conjunt museogràfic convencional. Ho saben prou bé els 1.444.853 visitants que va tenir l’any 2017, un 5,56% més que al 2016. Avui, la marca Dalí constitueix un dels atractius turístics més importants de l’Euroregió Mediterrània. El perfil dels seus visitants demostra que és un dels punts forts de l’oferta turística dels dos costats dels Pirineus.

El Teatre-Museu Dalí de Figueres, que inclou l’espai Dalí Joies, és obert cada dia de la setmana excepte els dilluns no festius. En temporada alta és obert cada dia i, a l’agost, s’ofereix una visita nocturna excepcional.

El Castell de Púbol comença la temporada el 15 de març i la Casa Museu de Portlligat va reprendre les visites el 12 de febrer. En tots tres casos, aprofiteu la vostra visita per conèixer millor aquest petit país que inclou espais tan emblemàtics com el Cap de Creus, el punt de trobada de la Costa Brava amb el primer sol de cada matí.

Dalí, present al món

L’obra daliniana és present a tot el món. Sobretot en col·leccions privades i alguns espais públics destacats. Com a exemple, a Florida hi ha el Dalí Museum de Saint Petersburg. A Madrid, el Centre d’Art Reina Sofia reuneix una part destacada del llegat del pintor. A París, l’obra del geni s’exhibeix al Centre Pompidou. A Catalunya també trobarem quadres de Dalí al Museu del Monestir de Montserrat.

La llista de punts per visitar la seva obra surrealista és “estratoooooooooooooooooosfèrica”, com diria el Mestre, però l’escenari dels seus somnis va ser l’Empordà.

PER SABER-NE MÉS:

FUNDACIÓ GALA-DALÍ

www.salvador-dali.org

TURISME FIGUERES

www.visitfigueres.cat

TURISME CADAQUÉS

www.visitcadaques.org

LA PERA-PÚBOL

www.visitemporda.com

TURISME EMPORDÀ

www.empordaturisme.com

GIRONA-COSTA BRAVA

www.costabrava.org

TURISME CATALUNYA

www.catalunya.com

MUSEU DE MONTSERRAT

www.museudemontserrat.com