TV3 estrena aquest dimarts a dos quarts d'onze de la nit 'Mestres', una docusèrie sobre la feina quotidiana dels professors. En cada capítol es plasmarà la seva feina diària, com treballen, què en pensen i quines solucions proposen per als reptes que planteja educar a nens i adolescents del segle XXI. Al llarg dels deu capítols de cinquanta minuts cadascun s'abordarà temes com l'èxit i el fracàs, la disciplina o l'atenció amb la família i la societat, entre d'altres. Hi intervindran, personalitats com Empar Moliner, Ariadna Gil o Teresa Forcades, que es retrobaran amb els metres que els 'van canviar la vida', i explicaran els seus records.

La docusèrie busca donar veu a mestres i professors d'institut, i nens i nenes d'escoles de tot Catalunya, les seves paraules seran el nucli del programa. Opinions com les del pallasso Tortell Poltrona, el físic i matemàtic Jorge Wagensberg, el pintor Perico Pastor, l'actor Roger Coma o la periodista Rosa Maria Calaf, entre molts d'altres, acompanyaran i afegiran visions diverses sobre el món de l'educació.

"Els mestres canvien vides. Poden ser decisius al camí d'una persona", ha dit Fúlvia Nicolàs, directora del programa. I és que el que es pretén amb aquesta docusèrie és incidir en la importància que tenen els mestres pel futur de la societat. L'equip d'aquest programa s'ha desplaçat a una seixantena d'escoles per plasmar com nens aprenen a llegir, descobreixen la ciència, creixen en la convivència resolent conflictes i com es fan grans en un món cada cop més complicat. Cada episodi se centra en un tema d'actualitat en relació a l'escola: l'èxit i el fracàs, la disciplina, l'atenció amb la família i la societat i la irrupció de les noves tecnologies, entre d'altres. L'objectiu final és saber què representa ser mestre avui i com se'n surten, d'un encàrrec tan difícil.

En cada capítol de 'Mestres' es coneixerà el dia a dia d'un paisatge escolar concret: una classe de P4, una aula oberta, una escola rural o un institut urbà. "Sigui quina sigui la dimensió de l'escola, l'objectiu és mostrar el vincle indestructible en l'educació d'una persona i els metres, que són les primeres persones que t'obren el món", ha destacat Mònica Terribas. La directora de TV3 també ha explicat que la filosofia del programa sorgeix de "la necessitat que teníem com a societat de reivindicar el paper del mestratge i la relació entre mestres i alumnes".

En cada episodi es mostrarà alguns exemples del que es coneix com a 'bones pràctiques', aquelles experiències més noves, interessants i enriquidores que s'estan fent als centres. Alhora es farà una mirada al passat de deu persones populars i destacades en diferents àmbits socials. Empar Moliner, Jordi Évole, Ariadna Gil, Teresa Forcades o l'oncòleg Josep Baselga, entre d'altres tornaran al centre on van estudiar, es retrobaran amb el metre que els va canviar la vida i, durant una estona, es posaran al seu lloc davant d'alumnes d'ara.

Debats en paral·lel

Paral·lelament es farà un cicle de deu debats per tot Catalunya vinculats a les temàtiques que es tractaran a cada capítol. Sota l'enunciat 'Què vol dir ser mestre avui?', els debats es faran de forma descentralitzada arreu del país durant deu setmanes després de l'emissió per TV3 de cada capítol de 'Mestres', a partir de demà. Els debats els organitza la Fundació Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.

Raül Manzano, president de la Fundació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya ha explicat que la intensió dels debats és abordar diferents dimensions del el compromís ètic del professorat. Amb l'objectiu d'arribar a una audiència molt més àmplia, els debats presencials també es podran seguir en directe per Internet via 'streaming'.