Exposicions a Girona

Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental. Historia i compromís de les germanes Úriz

0 vots
Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental.  Historia i compromís de les germanes Úriz
Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental. Historia i compromís de les germanes Úriz

Museu Memorial de l'Exili (MUME)

C/ Major, 43-47 17700 - La Jonquera

Telèfon: 972 55 65 33
Web oficial
del 12 de Novembre de 2016 al 26 de Febrer de 2017
Horari: De dimarts a dissabte de 10:00 h a 18:00 h · Diumenges i festius de 10:00 h a 14:00 h · Dilluns tancat

Si s'hagués de destacar algún dels molts valors que representen Pepita Úriz Pi (Badostáin de 1883 - Berlín Oriental, 1958) i Elisa Úriz Pi (Tafalla, 1893 - Berlín Oriental, 1979), aquest seria el profund compromís social que van assumir al llarg de tota la seva vida. Professores de les Escoles de Magisteri de Girona, Lleida i Tarragona, Pepita i Elisa van tenir protagonisme un històric a les Nacions Unides i una projecció d'abast Internacional en la Defensa dels Drets de la Dona i de la Infància.

Encara més excel·lent va ser seva contribució als avenços pedagògics de l'Espanya de principis del segle XX, avançant-se més de 50 anys als mètodes d'ensenyament que s'implantarien durant la dècada dels seixanta.

Militants comunistes amb la II República, van impulsar les primeres organitzacions feministes i la Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyament (FETE), el principal sindicat del professorat. L'assassinat d'Antonio Sesé, líder sindical i marit d'Elisa, va donar al maig de 1937, un gir trascendental a les seves vides, ja que des d'aquest moment només la mort aconseguiria separar-les.

En esclatar la II Guerra Mundial, van ocupar un lloc d'honor d'en l'èpica lluita de la Resistència Francesa contra la dominació nazi, veient-se obligades després a exiliar-se a la República Democràtica d'Alemanya, concretament a Berlín Oriental. Allí van viure fins a la seva mort, Pepita el 1958 i Elisa uns anys més tard, el 1979, sense que els fos possible veure de nou el lloc on havien nascut.

El guió, la recerca i els textos són de Manuel Martorell -Elizondo (Navarra, 1953), periodista i historiador. Els seus estudis s'han centrat en les dues principals forces que van desafiar al franquisme després de la Guerra Civil: el PCE monzonista, que es va aixecar en armes a través del Maquis, i el carlisme liderat per Manuel Fal Conde i Javier de Borbó-Parma.
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Altres actes relacionats