Exposicions a Girona

Joan Fuster. Una mirada personal

0 vots
Joan Fuster. Una mirada personal
Joan Fuster. Una mirada personal

Museu de la Mediterrania

C/ Ullà, 27 17257 - Torroella de Montgri

Telèfon: 972755180
Web oficial
del 28 de Gener al 24 de Abril de 2017

Joan Fuster. Una mirada personal, presenta una selecció de les millors obres provinents del fons familiar. A través de les peces exposades es vol narrar la llarga, densa i extensa trajectòria artística d'aquest estimat personatge local. Coincidint amb el centenari del seu naixement, el 25 de gener de 1917, el Museu de la Mediterrània li ha volgut dedicar una exposició a aquest artista tan recordat i que ha plasmat amb tanta emoció el seu vincle amb Torroella, l'Estartit, Gualta i la zona del Baix Ter. Temes com el paisatgisme, l'estrambotisme, l'escultura, la música, la literatura, entre d'altres, queden representats en aquesta retrospectiva, amb la intenció de presentar i donar a conèixer aquest perfil polifacètic, d'arrel humanista i creativitat desbordant. Joan Fuster, una mirada personal reivindica la figura de l'artista i manté viu el seu llegat.

Joan Fuster, centenari del naixement d'un gran artista
"Què en trauré d'exposar per tot el món? Què em poden donar? Nom? Fama? Reconeixement? Tot són banalitats i futileses que no serveixen de res. Jo, aquí, sóc feliç." Aquest era en Joan Fuster més autèntic, un personatge polifacètic i proper, deixeble de Ramon Reig i Josep M. Mascort, i un dels més grans aquarel·listes del Montgrí, el Baix Ter i l'Estartit. Són moltes les llars de torroellencs de naixement, d'adopció i de sentiment que al llarg dels anys han estat decorades amb obres d'aquest gran artista.

Nascut el 25 de gener de 1917, el Museu de la Mediterrània commemora el centenari del seu naixement amb una exposició on es vol reforçar els llaços amb Joan Fuster i mantenir viva la memòria de la seva obra. Aquesta exposició, realitzada a partir del fons familiar, proposa sense ànim de ser exhaustius, un recorregut per l'obra de Joan Fuster i pels diferents estils i arts que va tocar.

Tot i que Fuster ha practicat la pintura a l'oli, l'acrílic, l'aiguada, el fresc i el dibuix, entre d'altres, l'aquarel.la és la tècnica que ha acabat esdevenint sinònim del seu estil més identificatiu i personal. D'aquesta manera l'exposició té una part important dedicada a aquesta tècnica, on les marines i els paisatges del Montgrí tenen una presència destacada.

El creador de l'Estrambotisme
L'obra de Joan Fuster no es relaciona directament amb el surrealisme, encara que val a dir que existeix certa connexió temàtica: allò inversemblant coexisteix amb una realitat propera i reconeixible; la psicoanàlisi no hi té cabuda aquí, però sí que l'exageració i la sorpresa com a protagonistes acaben donant la benvinguda a aquest nou gènere, l'estrambotisme.
L'any 1974 Joan Fuster crea un nou corrent artístic que anomena Estrambotisme, un mot que, segons l'artista, s'adapta a la idiosincràsia de la nostra llengua i a través del qual mostra el seu Empordà particular. Es pot definir com una branca del surrealisme, com un estil amb el que es representen idees que fugen d'allò quotidià i amb el qual s'altera la realitat immediata sense deixar que l'espectador perdi el paisatge de referència. Les obres presents a l'exposició assenyalen aquest Empordà estrambòtic de caire fantàstic i inclús alienígena; una visió totalment fusteriana de l'entorn.

Joan Fuster, un artista polifacètic
Tot i que la pintura era el que més exercia, Fuster també va explorar i reeixir en altres camps com ara l'escultura, la música, l'escriptura, la història, etc. No va voler encasellar-se mai en una sola disciplina, sinó que li agradava presentar-se com un home transversal, del renaixement, curiós i entusiasmat.
A l'exposició hi ha presència de les obres que va realitzar com escriptor, sobretot llibres i petits escrits. Hi ha un espai dedicat a l'escultura, prenent com a punt de partida algunes eines de pagès i material rural, Fuster és capaç de donar-los noves estructures carregades de nou significat. I també hi ha una secció vinculada amb la música on es podrà escoltar una sardana composada per ell i veure diferents partitures dels seus treballs musicals.

Joan Fuster. Una mirada personal és aquella mirada que cadascú de nosaltres tindrà, individualment, des de les seves experiències i sentiments. Però també serà una mirada singular perquè podrem observar l'obra més íntima, més familiar, aquella que penja de les parets dels seus antics estudis de Joan Fuster i de la casa del seu fill. Una oportunitat única i emotiva de gaudir de les obres extraordinàries d'una gran persona.
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Altres actes relacionats