El gènere cinematogràfic de ciència-ficció agafa els arguments d'especulacions, de vegades força escabellades, sobre descobriments, invents, avenços tecnològics o fenòmens imaginaris que moltes vegades exploren qüestions filosòfiques i morals força profundes com ara la llibertat, la percepció del nostre propi jo i els límits del coneixement i la seva aplicabilitat. La veritat és que molts avenços científics i tecnològics, abans de fer-se realitat, va ser reinterpretats i imaginats a la pantalla amb grans dosis d'inventiva i creativitat.

En aquest cicle de conferències divulgatives comprovarem com avui dia al gènere cinematogràfic s'uneix el fenomen de les sèries de televisió i com porten al límit temes científics de gran actualitat com la intel·ligència artificial, la biomedicina, la neurociència, els avenços en nanotecnologia i un tema clàssic que persisteix: els viatges en el temps.

El cicle de conferències Tardes Cinetífiques es concep com una eina de divulgació científica en què el cinema de ciència ficció i els seus extraordinaris arguments es converteixen en un pretext per explorar nous conceptes científics, desmitificar falses creences, i conèixer avenços en ciència i tecnologia. Comprovarem com el llenguatge cinematogràfic porta al límit temes de gran actualitat com la intel·ligència artificial, la biomedicina, la neurociència, els avenços en nanotecnologia i un tema clàssic que persisteix: els viatges en el temps.

El cicle començarà el dijous 19 d'abril, amb la xerrada Un cervell de cinema, a càrrec del Dr. Xurxo Mariño, neurofisiòleg i professor de la Universitat de la Corunya. Mariño demostrarà com el problema del "jo" i la consciència és un tema recurrent en el cinema. En aquesta xerrada s'abordaran fascinants qüestions de la neurociència i la filosofia i la seva creixent repercussió en el cinema.

El 26 d'abril, el Dr. Carlos Briones, Científic Titular del CSIC al Departament d'Evolució Molecular del Centre d'Astrobiologia (CSIC-INTA, associat al NASA Astrobiology Institute), impartirà la conferència El nanomón a la gran pantalla, on mostrarà com el cinema utilitza amb freqüència les promeses i els perills associats a la investigació en nanotecnologia.

El 3 de maig tancarà el cicle la Dra. Susanna Manrubia, doctora en Física i investigadora del CSIC en el Centre Nacional de Biotecnologia. En la seva conferència Viatges en el temps compartirà amb els assistents aspectes molt interessants de les paradoxes temporals i de la ciència dels viatges en el temps, utilitzant pel·lícules produïdes durant gairebé un segle i també sèries de televisió.

Tardes Cinetífiques està coordinat per Rosa María Rodríguez, gestora de la Unitat de Cultura Científica del CSIC a les Illes Balears i Antonio García, programador a la Fundació "la Caixa". El programa està dirigit a totes aquelles persones que tinguin interès per entendre què és "ciència" i què és "ficció" davant de la gran pantalla.

Conferències i debats:

- Dijous 19 d'abril: Un cervell de cine

- Dijous 26 d'abril: El Nanomón a la gran pantalla

- Dijous 3 de maig: Viatges en el temps

INSCRIPCIONS 4 €

Un cervell de cine

El Nanomón a la gran pantalla

Viatges en el temps

PROMOCIONS

50% de dte. Clients CaixaBank