Notícies | Cine

Cinema

Joel Joan porta al cinema la història d'Èric Bertran

'Fènix 1123' explica el cas del jove de Lloret processat a l'Audiència Nacional com a terrorista quan tenia 14 anys
30-11-2011 20:30
0 vots
Èric Bertran i l'actor que l'encarna quan tenia 14 anys a la pel·lícula 'Fènix1123', Nil Cardoner. ACN

Èric Bertran i l'actor que l'encarna quan tenia 14 anys a la pel·lícula 'Fènix1123', Nil Cardoner. ACN

La sala de plens de Gavà ha esdevingut dimecres un jutjat de l'Audiència Nacional. Ha estat durant el rodatge de 'Fènix 1123', una pel·lícula codirigida per Joel Joan i Sergi Lara. Porten a la gran pantalla el cas de l'Èric Bertran, el jove de Lloret de Mar que fou processat a l'Audiència Nacional com a terrorista quan tenia 14 anys per demanar l'etiquetatge en català, perquè arribi "a tot el món". "És una història universal, d'abús de poder", creu Joan. Però desconeguda més enllà de Catalunya: els dos actors de fora que participen en el film, Roberto Álamo i Ana Wagener, la desconeixien fins que no van llegir el guió. Joan i Lara volen portar l'obra, que estrenaran l'any vinent, a grans festivals.

El rodatge que aquest dimecres ha fet escala a Gavà va començar el passat 21 de novembre i s'allargarà durant sis setmanes, fins al proper 30 de desembre. L'equip espera que la pel·lícula, produïda per TVC, Benece i Arriska Films, la productora de Joel Joan, arribi a les pantalles de cinema la propera tardor.

Serà la més nova de les diverses produccions culturals que ha suscitat el cas de l'Èric Bertran, el noi que amb 14 anys, la tardor del 2004, va veure com una trentena de guàrdies civils irrompien a la casa que habitava amb la seva família i se l'enduien a declarar a l'Audiència Nacional. L'acusaven de terrorista per haver enviat un mail a una cadena de supermercats amenaçant-los per no etiquetar en català i signant amb el nom d''Exèrcit del Fènix'.

El propi Bertran ha escrit un llibre sobre l'assumpte i també hi ha una obra de teatre. Un alumne de la Universitat Pompeu Fabra va fer-ne un documental que, al Youtube, va assolir el milió de visites. Amb aquest èxit la història arribà al lingüista i activista d'esquerres Noam Chomsky, que va escriure que "el món hauria de conèixer la història de l'Èric".

Joel Joan i Sergi Lara s'han pres l'afirmació com un deure: volen fer arribar a tot el món el cas. "La manera de què arribi a tot el món no és fer un llibre ni una obra de teatre, és fer-ne una pel·lícula", ha explicat Joan.

Es tracta, ha sostingut aquest director, "d'una història bastant universal": "El poder dels estats a vegades s'usa per estigmatitzar aquelles idees que els són incòmodes, i això passa a França, a Anglaterra, als Estats Units...", ha explicat. "Hi ha molta gent que ha passat per Guantànamo i s'ha tirat anys allà per portar un adhesiu de l'Alcorà", ha arribat a comparar.

En aquest sentit, ha alineat 'Fènix 1123' amb el cinema polític de Ken Loach o els films 'Bloody Sunday', de Paul Greenglas, o 'En el nom del pare', de Jim Shreidan, que parlen del conflicte a Irlanda del Nord. "Pots fer comèdies per passar l'estona o pots explicar històries per intentar millorar la realitat", ha dit Joan.

També ha avançat que donar-la a conèixer a tot el món no és només una expressió figurada: els directors pretenen portar-la als grans festivals, i miraran de distribuir-la més enllà de les fronteres de Catalunya.

De més enllà provenen dos dels actors, Roberto Álamo, que encarna el guàrdia civil que perseguí Bertran, i Ana Wagener, que encarna la fiscal. I justament aquests dos professionals són un exemple que queda camp per recórrer per donar a conèixer el cas: tots dos el desconeixien fins que van llegir el guió.

Álamo l'ha titllat de "tràgic". L'actor ha recordat que acaba de tenir un fill, que ara té sis mesos, i ha imaginat què sentiria si li passés a ell. "Tot això que produeix un riure fluix quan ho escoltes, quan està involucrat un nen de 14 anys ja no és tan divertit", ha declarat.

Completen el cartell Àlex Casanovas, que encarna el pare de Bertran, Rosa Gàmiz, que fa de mare, i Nil Cardoner. El jove actor a sèries com 'Polseres vermelles' i 'Infidels' interpreta l'Èric Bertran adolescent.

La pel·lícula costa uns dos milions d'euros, i compta amb el suport de l'ICIC. També amb el de diversos ciutadans que han aportat diners: aquesta és la primera gran producció a Catalunya que ha recaptat fons mitjançant el micromecenatge: d'aquesta forma ha aconseguit 50.000 euros. A banda de Gavà, està sent rodada a Lloret de Mar i a Alella.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Fotos de cine

La casa de verano
La casa de verano
La casa de verano
La casa de verano
La casa de verano

La casa de verano

Una casa a la Costa Blava, allunyada del temps i protegida del món. Allà [..]

Prev
Next

Suggeriments ...

Deixa el teu comentari
Directora: Arantxa Aguirre. Espanya, 2018 El documental recrea la història apassionant