Notícies | Cine

Neus Ballús s'endinsa en el "pas a la maduresa" d'una adolescent en el seu pròxim film

El rodatge arrencarà a finals d'any o principis del 2018 i es preveu que l'estrena sigui entre 2018 i 2019
0 vots
La directora Neus Ballús. ACN

La directora Neus Ballús. ACN

La cineasta Neus Ballús, directora de la multipremiada 'La Plaga', començarà a rodar a finals d'aquest 2017 o principis del 2018 la seva nova pel·lícula al Senegal (Àfrica) que de moment té només nom internacional 'Staff Only' i es preveu que la seva estrena sigui a finals del 2018 o principis de 2019. Un film que molt probablement estarà protagonitzat per l'actor Sergi López i en el qual Ballús s'aproxima "a la ficció molt documental" treballant amb una barreja entre actors professionals i de persones que no són actors. En una entrevista a l'ACN, Ballús ha explicat que a 'Staff Only' s'endinsa en el "pas a la maduresa" d'una adolescent catalana que viatja amb al seva família al Senegal per passar les vacances a un 'resort'. Els productors de la pel·lícula són El Kinògraf, productora de Ballús i Pau Subirós, i Ikiru Films, fundada per Edmon Roch.

La idea del nou film de Neus Ballús, que ha escrit amb Pau Subirós, ha anat evolucionant amb el temps, però la base no ha canviat. És la història d'una família catalana que se'n va de vacances a un 'resort' al Senegal i s'explica des del punt de vista de la noia de la família, que té entre 16 i 17 anys, que "és conscient de les dificultats de tenir relacions d'amistat i de qualsevol tipus en un context ple de desigualtats" com és el Senegal. "Amb la ingenuïtat de l'adolescència o primera joventut, arriba a una realitat on veu que les coses són molt complicades, més del què s'esperava", ha afegit.

En definitiva, és "una història del pas a la maduresa i d'adonar-te com funciona el món". La protagonista té com a principal conflicte la lluita per la seva llibertat. Ella es troba en un viatge molt estructurat en una edat on creu que li pertoca anar per lliure i justament en aquell viatge és molt difícil anar per lliure, ja que a més es troba amb l'oposició del seu pare. "Els viatges semiorganitzats no ofereixen gaire possibilitat d'improvisar i a ella li suposa un problema". La trama del film se centra en la relació sentimental de l'adolescent amb un jove treballador de l'hotel, aspirant a cineasta, que filma les excursions turístiques que ells fan.

A 'Staff Only' és molt important el context. Ballús coneixia l'espai on es rodarà al Senegal, "és la zona turística més desenvolupada a l'oest africà, una zona de 'resort' d'un model de turisme que està en decadència, però que segueix funcionant". El que més li interessava a la cineasta és el contrast enorme existent entre l'interior d'aquell 'resort' i l'exterior. "Aquesta noia transita entre aquests dos mons descobrint que no es tan fàcil relacionar-se amb algú que no és igual".

Sobre Àfrica, Ballús ha assenyalat que tothom hi "té un imaginari relacionat com a turista, que ha de ser exòtic que la gent és molt amable i com si tot fos ancestral". Tot i això, ha assegurat que han volgut "trencar amb alguns tòpics" que hi ha de zones de l'anomenat Tercer Món i els interessava Àfrica perquè "és l'extrem de tot això".

"Em venia de gust fer un pas més (que 'La Plaga') i seguir treballant amb no actors i personatges que en algun cas s'interpreten a si mateixos. M'interessa treballar amb la gent que no són actors i una aproximació a la ficció molt documental", ha assegurat. Per això, ha indicat que li venia de gust, junt amb Pau Subirós, generar una estructura dramàtica un pel més elaborada que 'La Plaga'.

L'entrada d'Edmon Roch al projecte

Ballús i Subirós li van presentar el projecte del film al cineasta gironí Edmon Roch, productor d'Ikiru Films, després de 'La Plaga'. Roch, també en declaracions a l'ACN, ha admès que va quedar enamorat de la 'La Plaga'. "Em va fascinar i és un cinema necessari que a vegades no li donem prou atenció des de la producció a casa nostra. Va ser un temps després de descobrir-la que em van parlar del nou projecte, el guió estava escrit i tenien les primeres passes pensant amb Sergi López com a protagonista". A Roch li va semblar un projecte "fascinant i necessari i és de les coses que fan que vulgui produir cinema i tenir una veu dins del cinema". El productor ha dit que va ser molt fàcil posar-se d'acord amb ells i entre les dues productores (El Kinògraf i Ikiru Films) "ser més forts" per tirar endavant un projecte que té "una mirada única i una veu molt diferenciada en el panorama del cinema d'aquí".

Roch ha explicat que Ballús i Subirós porten ja molt temps immersos en 'Staff Only', un projecte que en l'últim any ha agafat molta embranzida. "Hem estat treballant i buscant localitzacions al Senegal a nivell de trobar els socis adequats d'equip tècnic i els llocs on es rodarà". Actualment estan concretant amb Sergi López les seves dates per rodar. De fet, ha remarcat que sense ell la pel·lícula "no existiria". També tenen en compte els calendaris meteorològics al Senegal pel rodatge. L'estrena seria, com ha apuntat Roch, a finals del 18 o principis del 19, dependrà de moltes coses com si podem avançar el rodatge.

"No és un trencament amb 'La Plaga'"

Segons Roch, 'Staff Only' té molt a veure amb 'La Plaga', és "un pas més endavant, però no és un trencament, sinó un pas lògic. Partint d'una base de realitat tremenda, és un exercici dins de la ficció com van fer, salvant els temps i la distància de mirada, a Itàlia amb el neorealisme que comences amb una mirada documental però després entres dins de la ficció sense que existeixi un trencament dins de les dues coses". Ha assegurat que és una pel·lícula "més ambiciosa a nivell de producció, de plantejament i de format, però parteix d'un apropament molt vital, amb una realitat gairebé documental amb uns elements ficcionats amb actors".

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Fotos de cine

Nunca estamos solos
Nunca estamos solos
Nunca estamos solos
Nunca estamos solos
Nunca estamos solos

Nunca estamos solos

Un carceller paranoic es muda a un poble flanquejat per una autopista estatal. [..]

Prev
Next

Suggeriments ...

Deixa el teu comentari
Mostra de Cinema d'Autor Fer visibles els invisibles. Aquesta mostra projecta
Deixa el teu comentari
Teatre de Lloret - Lloret de Mar
Del director Win Wenders Pina (Wim Wenders, 2017) País: Alemanya. Durada: 103