La saga Star Wars transcendeix l’espai i el temps, en tant que des de l’estrena de l’episodi IV s’ha convertit en un fenomen que uneix generacions diferents i va molt més enllà de la seva simple comercialitat. L’estrena de L’ascens de Skywalker marca el final d’una era, la que s’ha centrat en un dels cognoms més famosos de la història del cinema.

L’arc narratiu dels Skywalker començava amb Luke prenent consciència dels seus orígens i apunta que acabarà més o menys igual, només que ara és Rey qui ha de comprovar si el seu poder és hereditari i plantar cara al pare de totes les amenaces: l’emperador Palpatine. També hi ha d’haver temps per retrobar-se amb l’enyorada Carrie Fisher (no se l’ha recreada digitalment, sinó que s’han utilitzat escenes descartades de Los últimos Jedi), comprovar què ha passat realment amb Luke (impagable la manera amb què ho ha abordat Mark Hamill a les xarxes socials) i veure si el director J.J. Abrams és capaç de tancar tots els fronts oberts sense prendre mal. Una de les claus és si aposta per l’efecte mirall amb què jugava a El despertar de la força o, per contra, aprofita l’avinentesa per portar la saga a terrenys inexplorats.

Star Wars: L’ascens de Skywalker dura més de dues hores i mitja, però el metratge no és mai un problema quan t’endinses en un material tan esperat i amb música de John Williams. El repartiment de la pel·lícula uneix vells coneguts amb alguns fitxatges molt prometedors: Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Kelly Marie Tran, Ian McDiarmid, Keri Russell, Richard E. Grant, Dominic Monaghan, i Billy Dee Williams, que reprèn el personatge de Lando Calrissian 36 anys després d’El retorn del Jedi.

Consulta la cartellera aquí.