Notícies | Gastronomía

Galetes de la Selva

Santa Coloma de Farners, capital de la Selva, és una potència en el dolç art de les galetes i pastes seques; però a totes les viles de la comarca hi ha establiments que excel·leixen en l'elaboració d'aquests productes
0 vots
Galetes de la Selva

Galetes de la Selva

Les galetes són parentes de les pastes seques; de fet hi ha poca diferència, però aquestes darreres solen ser més artesanes, confeccionades per les pastisseries -Jaumets de Sant Hilari, Carícies de Ripoll, Capricis d'Amer, Rocs de Tossa de Mar, Esculls de l'Escala, Vanos de l'Espluga, etc.-. Podem definir la galeta com una mena de petita pasta seca que no pot tenir -en general- més d'un 5% d'humitat: per això, en algunes llengües, s'anomenen bescuits, fent referència a les antigues «galetes» dels mariners que es coïen dos cops, a fi que quedessin ben secs per a la seva conservació. Per tant, allò que defineix la galeta és que han de ser cruixents. Per això comencen a escapar-se d'aquesta categoria pastes o galetes més toves com les de mantega, les que duen molta xocolata (una moda moderna), les farcides amb melmelada o algun altre farcit dolç, etc.

La guia d'autor Lo mejor de la gastronomía, de Rafael García Santos, va dir que l'assortiment «Especial 10», elaborat per Néts de Joaquim Trias, de Santa Coloma de Farners, és «lo mejor que se hace en España en 'petits fours' industriales». Nosaltres, simplement, en diem galetes i, en efecte, a Catalunya sempre han tingut la màxima consideració. Els Trias fan famoses galetes des del 1908, en aquest cas emparades sota la marca «Els Vellets». Es tracta d'unes exquisides «teules», ametllats, crocants i cubans farcits amb gust de cafè, taronja, coco, etc. No solament són bones gustativament, sinó nacionalment: l'etiqueta és redactada en català, espanyol, basc, anglès, francès, alemany i italià, i hi consta que és un «Producte de Catalunya». Són dels pocs productes catalans que es troben al Harrod's de Londres.

Santa Coloma de Farners, capital de la Selva, és una potència en el dolç art de les galetes i pastes seques. Hi ha altres Trias, els Tuyarro, etc. que també fabriquen delicioses galetes. Però es pot dir que a totes les viles de la Selva fan magnífiques galetes o pastes seques. A Tossa de Mar, les pastisseries participants a la campanya «Tossa Dolça», empesa per Promoció Econòmica des de l'Ajuntament, ofereixen magnífiques galetes i pastes: pastisseria artesana Vita, que ofereix Roques de Tossa –merengues de diferents gustos–; les pastisseries Fleca Neras, amb Florentines de Tossa –caramel dolç barrejat amb fruits secs de cinc tipus: pinyons, ametlles, nous, panses i avellanes–; pastisseria J. Abellán, amb neules de Tossa, i la pastisseria Sant Pere, amb la Tortada –bescuit amb mantega i avellana–, brises –pasta de neula amb farciment d'avellana– i Túrsies de Tossa –pastes de te amb festucs i les magnífiques merengues i altres pastes de ca la Nýdia.

A Sant Hilari Sacalm hi tenim els ja clàssics Jaumets, a més d'altres delícies. És un dels records que els visitants s'emporten del poble. Especialitat dolça típica de la localitat de Sant Hilari Sacalm, creada cap a mitjans del segle XX. El seu nom està inspirat en un personatge popular de la vila, Jaume Traveria i Riera. Els Jaumets són unes galetes seques, consistents, de forma arrodonida i irregular, petites.

La Cellera també excel·leix en les seves pastes i galetes. Tot i que fa poc, malauradament, va tancar Can Vila, centenària pastisseria que feia unes famoses i acreditades galetes, encara hi podem trobar pastes seques delicioses de Ca l'Armella i altres, a base d'avellanes ametlles, neula, xocolata, etc.

Amer compta amb la pastisseria Puigdemont, dels pares del President de la Generalitat, on fan unes delicioses pastes seques a base d'avellanes, els Capricis, així com altres. Per exemple els Rocs.

Moltes de les galetes i pastes seques de la Selva es fan, encertadament, amb avellanes, que és un producte comarcal que s'hauria de difondre més. El seu centre és la vila de Brunyola, on es fa una fira temàtica. A més poden portar altres fruits secs, com ametlla, melmelada, xocolata, caramel, cabell d'àngel, etc. La pasta sol ser de farina, i ous i algun greix, i també n'hi ha de pasta de full.

A Caldes de Malavella la pastisseria Buhigas elabora les galetes Vichy, adients en una vila termal.

Blanes no s'escapa de l'art galetaire, i la Pastisseria Orench elabora unes acreditades «galetes de l'avi Pepet».

A aquestes galetes i pastes seques amb nom propi n'hi hem d'afegir d'altres de genèriques, com les pastes de te, els cubans, els carquinyolis, els ametllats, els melindros, els crocants, les teules i d'altres que són estacionals, com els panellets, etc.

També hi hem d'afegir les pastes seques salades, que entren en una altra categoria. Pel que fa a la rebosteria dolça -petites peces de pastisseria similars a les pastes seques-, no entraria dins d'aquesta categoria, ja que és per menjar en fresc.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...