Notícies | Gastronomía

Consum

La Justícia europea prohibeix vendre com a «llet» els derivats vegetals

Productes com la llet de soja o la mantega de tofu no es poden comercialitza amb noms làctics
14-06-2017 15:48
0 vots
El tofu i la soja no es poden vendre com a «llet». GettyImages

El tofu i la soja no es poden vendre com a «llet». GettyImages

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha determinat aquest dimecres que els productes purament vegetals, com la llet de soja o la mantega de tofu, no es poden comercialitzar sota denominacions com "llet" o "mantega", que estan reservades als productes d'origen animal.

La cort amb seu a Luxemburg ha resolt així la disputa entre l'empresa alemanya Tofutown, especialitzada en productes vegetals substitutius de làctics, i l'associació del mateix país Verband Sozialer Wettbewerb, que lluita contra la competència deslleial.

Aquesta associació considerava que la publicitat de Tofutown infringia la normativa de la Unió sobre les denominacions de la llet i els productes làctics i la va demandar davant un tribunal regional alemany, que va optar per sol·licitar al TJUE una interpretació de la norma europea.

En la seva sentència, el Tribunal indica que la legislació comunitària reserva la denominació "llet" a aquella d'origen animal, de la mateixa manera que les expressions "nata", "chantilly", "mantega", "formatge" i "iogurt" s'han d'emprar només en el cas de productes derivats de la llet.

Les normes comunitàries detallen certes excepcions per a productes que tradicionalment fan servir la paraula "crema" sense tenir un origen animal, com succeeix amb el terme francès "crème de riz" (farina d'arròs) o quan es refereixen a certes begudes alcohòliques i sopes.

Tanmateix, la soja i el tofu no figuren en aquesta llista d'excepcions, de manera que el Tribunal ha determinat que aquestes denominacions "no poden ser utilitzades legalment per designar un producte purament vegetal".

Malgrat que Tofutown ha al·legat que no emprava les denominacions de forma aïllada (no comercialitzava "mantega", sinó "mantega de tofu"), el TJUE assegura que el fet d'afegir mencions descriptives o explicatives no impedeix "amb certesa" el risc que el consumidor es confongui.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...