Notícies | Gastronomía

Cuinar amb formatge

A Catalunya no hi ha gaires plats elaborats amb formatge, que sí que són molt presents en canvi en països com França, Suïssa, Alemanya, Grècia i també als Balcans; es tracta normalment de receptes d'origen rural per a les quals sovint s'usen
02-03-2018 09:48
0 vots
La trufada d?Alvèrnia és una preparació senzilla però deliciosa si els ingredients són de bona qualitat.

La trufada d?Alvèrnia és una preparació senzilla però deliciosa si els ingredients són de bona qualitat.

A Catalunya no hi ha gaires plats amb formatge, ja que mai ha estat un país que en produís en prou varietat i quantitat. Pràcticament només fem servir el formatge ratllat per a gratinats -canelons, macarrons, etc.-. Les Balears, si de cas, serien l’excepció.

En canvi, els països formatgers, com França, Occitània, els països balcànics, Grècia, etc., tenen deliciosos plats a base de formatges locals.

En la cuina occitana, francesa, suïssa, alemanya, etc. hi ha diversos plats que combinen patates i formatge, i a vegades lardons (daus de cansalada), pernil, embotits, ceba, nata agra (crème fraïche), etc. Són plats d’origen rural, que sovint s’elaboraven amb formatges massa madurats, com d’altres a base de formatge -raclette o fondues suïsses, Quiche lorraine, etc.-.

Així, la recepta per a la tartiflette va ser desenvolupada per un restaurador de Savoia, encara que hi que diu que la recepta de la tartiflette va ser inventada a la dècada de 1980 per la Unió Interprofessional Reblochon per promoure les vendes del formatge. De fet, els mateixos savoyards o saboians han sentit dir de la tartiflette que va arribar als menús de restaurants a les estacions d’esports d’hivern, transmetent una imatge força falsa -començant pel nom- de l’autenticitat i l’esperit de la muntanya. Avui en dia, els mateixos savoians la fan a casa i n’han sorgit diverses variacions.

La tartiflette és també un plat que es fa a la Vall d’Aosta, incloent Arvier, generalment sota el nom de trifolette o trifolla. La Vall d’Aosta és de parla arpitana (Aoüta), si bé s’hi ha imposat el francès i l’italià. A més de patates, formatge, etc. sol contenir ous.

El morbiflette és una recepta de cuina del Franc-Comtat, variant contemporània de tartiflette de reblochon de Savoia, a partir de patates gratinades, i formatge Morbier amb una denominació d’origen protegida (DOP). Aquest gratinat es cou al forn, també amb el vi blanc, cansalada (o salsitxes Montbéliard o de Morteau), les cebes i la crema agra.

La croziflette és un plat inspirat en els crozets gratinats, originari de Savoia, a França (els croziflets són bocins de pa de blat negre o fajol).

La tartiflette de formatge Herve és una especialitat culinària valona que prové de la zona de la ciutat de Lieja.
Alguns dels plats més famosos d’aquest tipus són l’aligot occità i la trufada -que ve de trufa, patata-, d’Alvèrnia, que es fa amb Tomme o Cantal. I potser el més conegut de tots és el gratin dauphinois o el savoyard. A Bulgària hi trobem el patatnik, a Àutria i Alemanya el kartofenkäse, etc.

Tots aquests plats s’originen en una cuina pobra i de subsistència, encara que més tard varen esdevenir plats que apareixen fins i tot als grans restaurants.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...