Durant les festes nadalenques, surt a la llum el nostre costat més familiar i casolà per gaudir dels que més estimem. Per mimar-los i aconseguir que aquestes festivitats siguin un èxit, recorrem a la tradició culinària, les receptes de tota la vida, i, també, a la innovació.

Si vols apostar per noves creacions gastronòmiques per impressionar als teus comensals pots començar per elaborar aquests deliciosos canapès que serviran d'entrant per a un fantàstic banquet nadalenc.

Salmó fumat amb crema de formatge i alvocats

Torra quatre llesques de pa i quan s'arrefredin unta-les amb formatge de crema. Coloca làmines fines d'alvocats cobrint el pa i afegiu tires fines de salmó fumat per sobre. Afegeix-hi unes gotes de suc de llima i oli d'oliva verge extra.

Canapé de "camarones"

Per aquest aperitiu, necessitaràs pa integral, formatge de crema, pepino en rodanxes, i "camarones" marinats amb una mica de llimona.

Pela mitg cogombre i talla'l molt fi en rodanxes. En un cassó, posa un vas de vinagre blanc, un got d'aigua, una mica de sal, pebre, una tassa de sucre i deix que la barreja agafi temperatura en el foc. A continuació, afegim-li el pepino perquè agafiel sabor agredolç desitjat.

Per altra banda, barrejarem el formatge en crema amb la mayonesa. Ja per finalitzar, untarem la torrada amb la crema de formatge, posem el pepino, i, a sobre, el camaronet marinat amb llimona.

Pinxo de bonítol amb ceba caramelitzada i tomàquet

Talla la ceba en juliana molt fina i posa-la al foc lentament durant 30 minuts. Retirar-la i en la mateixa paella, torrar el pa. Per altre costat, talla els tomàquets per la meitat i els peixos, per poder-los ressaltar. En aquesta paella afegiu-li una mica de sal, l'oliva d'oliva i una mica de melmelada fresca.

Ara, poseu sobre la rodanxa una cullerada de tomàquet i per sobre, la ceba caramelitzada i una làmina de bonítol.

Musclos a la mostassa

Netegi bé mig quilo de musclos. Per altra banda, tritura una ceba petita, un dent d'all, una mica de gingebre i una altra de comí.

A continuació, col·loqueu aquest puré en un cassó amb un xorret d'oli d'oliva i un altre de llimona i deixeu-ho al foc fins que s'adormi. Afegeix una cullerada d'arròs sense parar de remoure la barreja i, lentament, posa-hi un got de vi blanc, vigilant que no es formin grumolls.

És el moment d'afegir una cullerada de mostassa i deixar que bulli un parell de minuts abans de passar la salsa a una cassola més gran on hi posarem els muclos fins que s'obrin (4 o 5 minuts). Disposeu l'entrant en una font i decorem amb una mica de parmesà fresc.

Croquetes d'espinacas i formatge blau

Per elaborar les croquetes, el primer pas és coure les espinacas durant 5 minuts en aigua amb sal. A continuació, escórrer bé per deixar-los allargar l'aigua. Ara, col·loqueu una paella al foc i fregui amb mantega. Ofega les espinacas a la mantega i afegiu dos cullerades d'arròs, fins que s'absorbeix per les espinacas.

Poseu poc a poc la llet, deixant que les espinacas s'absorbeix abans d'afegir-ne més. Remou fins a aconseguir una beixamel verda que sigui espesa com per fer croquetes. Posa el formatge blau i remou per dissoldre bé. Deixeu-ho reposar en una font fins que es refredi.

Per fer les croquetes, agafeu una cullerada de la barreja, fes-la bola i pásala per l'ou batut i pa ratllat. Ara, pots, o bé, congelar-les o fregir-les directament amb l'oliva d'oliva molt calent. Deixi-les un parell de minuts per cada costat i escorreu en paper de cuina abans de servir-les.

Torrada de paté d'albergínia amb bacallà fumat

Per elaborar aquest entrant, el primer que haureu de fer és precalentar l'olla a 200ºC. Aprofiteu aquest temps per rentar i assecar dues albergínies; tregui els extrems, talla per la meitat de forma allargada i fer uns tallets amb línies diagonals. A continuació, posa oli d'oliva als talls i col·loqueu boca avall a la bandeja forrada amb paper de plata.

Deixa que es banyin les albergínies durant mitja hora fins que siguin toves. Quan estiguin fredes, pela-les, retirant la pell amb les mans i posant els trossets en una trituradora.

Afegiu una dent d'all, duess cullerades d'oliva d'oliva, una cullerada de suc de llimona i sal. La barreja ha de ser ben triturada, fins aconseguir una pasta suau.

Talla algunes llesques de pa rústic i torra-les. A continuació, unta una bona capa del paté d'albergínia i col·loca per sobre un parell de làmines de bacallà fumat. Salpimenta per sobre, i ja tens un canapé deliciós par al teu menú nadalenc.