Notícies | Gastronomía

Consells per portar una dieta sana després dels excessos nadalencs

Si has agafat 2 o 3 quilos amb els tiberis cal ser pacient i reestructurar els hàbits correctament
10-01-2019 09:18
0 vots
Aliments sans després de Nadal. Getty

Aliments sans després de Nadal. Getty

Del desembre al gener s'entra en una fase de 'deliri' en què només mengem i bevem. Són moltes les celebracions amb companys de treball, amics, i familiars en què per motius culturals i històrics ingerim una quantitat de menjar i de beguda superior a l'habitual.

El cas és que quan acaba el Nadal, després del dinar de Reis, són poques les persones que no han agafat algun quilo de més. Però a part d'això, aquest 'deliri nadalenc' no només ens porta a engreixar-nos, sinó que també trenca la nostra norma habitual d'ingesta alimentària, el nostre esdevenir quotidià, prenem aliments poc saludables, així com begudes que no es consumeixen normalment, amb el consegüent perill que quedin instaurats en la nostra dieta.

"És gairebé sempre necessari després del Nadal baixar aquests 2 o 3 quilos de més i recuperar les nostres bones costums d'alimentació", afirma en una entrevista amb Infosalus el president de la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l'Alimentació (SEDCA) Antonio Villarino. L'expert en Nutrició adverteix aquí de la publicitat que sol aparèixer després del Nadal en relació a les dietes miracle, "quan totes elles comporten molts problemes, fonamentalment d'alteracions en la salut, com malalties col·laterals, i no són gens recomanables, ni tampoc eficaços ".

Així, Villarino, catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid, dona els següents consells per tornar a regular la nostra dieta després de les festes de Nadal:

1.- Intentar fer una dieta equilibrada en el nombre de menjars. Tornar a les 5 ingestes diàries. "Res d'aquests aperitius a mig matí, de començar a les 7 a menjar barbaritats. És a dir, seguir un esmorzar acceptable, algun refrigeri saludable, un dinar no molt exagerat, a mitja tarda un altre refrigeri, i culminar el dia amb un sopar lleuger. A més, cal seguir certa disciplina, tot i que ens vinguin de gust aliments menys saludables i més típics dels excessos de Nadal ", subratlla.

2.- Seguir una dieta una mica hipocalòrica, baixa en greixos i proteïnes, a més d'abandonar l'excés d'alcohol.

3.- S'han de prendre hidrats de carboni d'absorció lenta, aliments com pasta, però aquesta no molt adornada, cereals integrals, pa integral, llegums, hortalisses, algunes fruites com maduixes, cireres o fruits vermells, entre d'altres, i oblidar-nos dels d'absorció ràpida (dolços, torrons, polvorons, per exemple, típics del Nadal) quan estem fent una dieta de recuperació.

4.- Quant als greixos, intentar no prendre'n masses i especialment dels poc saludables, com els saturats.

5.- Dins de la dieta no oblidar-nos de les proteïnes, però tendir a que aquestes siguin vegetals, com els llegums.

6.- Intensificar el consum de verdures, així com d'aquells vegetals que siguin rics en vitamines. En presentar generalment un alt contingut en fibra presentaran un efecte saciant molt convenient en una dieta de recuperació.

7.- Sobre els plats de cullera: "És veritat que som a l'hivern i ve de gust un plat de cullera, però cal intentar que aquests no siguin massa calòrics".

8.- "Abundar en prendre hidrats de carboni d'absorció lenta, que no tinguin tampoc gran quantitat calòrica, i després és convenient incrementar molt les verdures, les minestres, els brous de verdures, i amb això anem enganyant a l'estómac per prendre aliments que notem que siguin saciants i no massa calòrics. Tot acompanyat de l'activitat física, partint que cal caminar encara que faci fred", subratlla Villarino.

9.- No tenir pressa a l'hora de perdre aquests 2 o 3 quilos de més. El president de la SEDCA subratlla que cal ser pacient i si es reestructura la dieta correctament, i es fa esport, en aproximadament en un mes i mig s'aconseguiran previsiblement els efectes desitjats.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...