Notícies | Gastronomía

Gastronomia

Mites i veritats sobre alimentació

No tots els consells més habituals en el món de l'alimentació saludable són certs, i de fet molts produeixen l'efecte contrari. Menjar pastanaga per millorar la vista o beure suc de taronja per evitar refredats són algunes de les bones recoma
11-04-2019 23:03
1 vot
Mites i veritats sobre alimentació

Mites i veritats sobre alimentació

Cada dia ens preocupem més pel que mengem. Volem que sigui saludable, que no engreixi... És habitual escoltar i seguir els consells de «tota la vida», però sabem si són certs? Et convido a descobrir-ne la veritat.

Suant perdem líquid que recuperem en beure aigua
FALS: Les personés que suen més perden greix. L'aigua ajuda a drenar i eliminar líquids acumulats.

Menjar fruita durant els àpats engreixa
FALS: Una peça de fruita ajuda a fer una digestió millor, tot i que hem d'evitar prendre peces aquoses com meló o síndria per evitar la sensació de plenor d'estómac.

Saltar-se un àpat aprima
FALS: Al contrari, és convenient menjar 5 cops al dia per no picar qualsevol coses entre hores i no provocar trastorns alimentaris.

Beure aigua durant els àpats ­engreixa
FALS: L'agua no té calories, tot i que sí que pot alentir la digestió si en bevem massa. No hauríem de beure'n més d'un gotet durant els àpats, sinó repartir-ne el consum durant el dia.

Menjar ràpid i menjar pa engreixa
FALS: La quantitat de calories serà la mateixa, tant si es menja ràpid com lent. El que sí que és cert és que si mengem a poc a poc donem temps als propioceptors de l'estómac (la seva funció és pesar la quantiat de menjar ingerit) que ens avisin que ja hem menjat prou. Si engoleixes el menjar massa ràpid, els propioceptors no tindran temps per fer la seva funció correctament i quan enviïn l'avís ja hauràs menjat més del compte.
Pel que fa a l'afirmació que el pa engreixa, és falsa. Simplement se n'ha de moderar el consum perquè conté un contingut elevat d'hidrats de carboni. A més s'ha d'evitar acompanyar-lo de salses, mantega o embotits.

El menjar integral no engreixa
FALS: No es tracta de la quantitat de calories que conté, sinó que el menjar integral sempre és millor perquè ajuda al nostre tracte intestinal a millorar la seva funció.

L'oli és més sa que la mantega
VERITABLE: Efectivament, ja que l'oli és d'origen vegetal. Per això, en principi no conté colesterol (tot i que existeixen olis millors que altres). En canvi, els greixos presents a la mantega són d'origen animal i tenen colesterol. Per això, menjar-ne en excés podria provocar problemes de salut.

Menjar pastanaga millora la vista
VERITABLE: Les pastanagues contenen vitamina A. La carència d'aquest nutrient es tradueix en menor visió en la penombra.

Després de menjar massa, el millor és fer dejuni
FALS: Mai és bo perquè el cos es desequilibra. Allò aconsellable és fer cinc àpats, augmentant la quantiat en l'esmorzar, i anar disminuint porcions durant el dia.

La remolatxa engreixa pel sucre que conté
FALS: La remolatxa comuna només presenta 7 grams de sucre per cada 100 grams. Així, no es diferencia massa d'altres vegetals com la pastanaga i la carbassa, per exemple.

Una poma al dia ajuda a mantenir la salut
VERITABLE: Indudablement. Pot disminuir els nivells de colesterol en sang, aportar vitamines C, E i potassi, i augmentar les defenses de l'organisme.

Els espinacs aporten força
VERITABLE: No et convertiràs en un Popeye, pero sí que tindràs més energia. Això es deu a la seva aportació en vitamina B6, C, K, ferro, potassi, àcid fòlic i betacarotè.

El suc de taronja evita refredats
VERITABLE: De fet, augmenta les defenses gràcies a la vitamina C, ja que ajuda al funcionament del sistema immunitari. Per això hi ha menys possibilitats d'emmalaltir.

No s'ha de picar entre àpats
FALS: Segons la Fundació Cardíaca Britànica no hi ha cap problema a menjar àpats lleugers enmig dels àpats principals sempre que es tracti d'un aperitiu sa, com ara vegetals, una fruita o un iogurt baix en greix. És útil ja que ajuda a controlar la gana que es pot anar experimentant durant el dia.

S'han d'eliminar els carbohidrats i els greixos
FALS: No tots són dolents. S'ha de reduir el consum dels que tenen una alta càrrega glucèmica, és a dir, els refinats, arròs, pasta blanca, baguette de pa o de motlle, brioixeria, sucre... Els greixos són un bon nutrient necessari per al bon funcionament de l'organisme. Per tant, eliminar-los completament és una mesura equivocada. Cal potenciar el consum d'aliments rics en greixos saludables, com l'oli d'oliva, l'omega-3 del peix i de les ametlles... I reduir els aliments que aporten greixos saturats.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...