Notícies | Gastronomía

La cuina ecològica no és una moda

Els cuiners d'avantguarda nòrdica demostren en una jornada que la tendència ha vingut per quedar-se
27-04-2012 15:14
0 vots
Els tres cuiners nòrdics. EFE

Els tres cuiners nòrdics. EFE

L'esperit verd ha protagonitzat avui la tercera jornada del XVIII Congrés Nacional de Cuina d'Autor de Vitòria, en què l'avantguarda culinària dels països nòrdics ha demostrat que la cuina ecològica no és una moda passatgera .

Bo Bech (Dinamarca), Daniel Berlin (Suècia) i Trond EAM (Noruega) han ocupat des del matí dels fogons del Restaurant Zaldiaran per preparar un sopar composta per nou plats a base de productes de temporada dels seus països, cadascun amb els seus matisos .

El nexe entre aquests tres joves cuiners és la seva aposta pels aliments ecològics, frescos de temporada i autòctons.

En declaracions a Efe, Trond EAM, del restaurant Sostrene Karlsen, ha considerat que la cuina ecològica "no és una moda passatgera" sinó el reflex de la vida diària en els països nòrdics i "una tendència mundial".

Bo Bech, a càrrec del Geist, ha reconegut la influència del número u mundial actual, el danès René Redzepi (Noma, Copenhaguen), a l'hora de col · locar a la cuina nòrdica "al mapa", però ha recordat que en els anys 60, 70 i 80 ja hi va haver una generació de grans xefs nòrdics, encara que llavors importaven de l'estranger receptes, productes i maneres de fer.

"En els últims anys ha canviat l'actitud i ara ens sentim orgullosos de ser capaços de crear amb el que tenim i de no tenir la necessitat d'anar a altres països a importar oa imitar", ha explicat.

"Ara és quan tenim la força que Espanya ha tingut durant dècades", ha afegit.

Una de les seves claus és innovar amb herbes salvatges i amb productes molt vinculats a la naturalesa, una cosa que durant anys s'havia oblidat, ha exposat Daniel Berlin que dirigeix ??el restaurant que porta el seu nom a Suècia.

És així com la cuina nòrdica està aconseguint tenir la seva pròpia identitat mirant el reflex de països mediterranis.

La jornada d'avui s'ha completat amb un dinar al Restaurant El Caserón, on Matías Gorrotxategi (Casa Julián, Tolosa) ha ensenyat "la tècnica de la costella".

Així mateix, avui seran homenatjats per les seves respectives trajectòries com cuiners Pedro Arregui (Elkano, Getaria) i els germans Pedraza (Ruta El Penell, Granada).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...