Trobar nous talents que, en un futur, es converteixin en els nous cuiners i xefs de referència. Aquest és l'objectiu del concurs gastronòmic GMchef organitzat per l'empresa gironina Gros Mercat. Els aspirants a substituir en un futur els grans noms de la cuina han passat per diferents fases prèvies i durant els mesos de setembre i octubre han tingut lloc les diferents semifinals a diverses ciutats espanyoles. El concurs culminarà properamnet a Madrid, on competiran sis aspirants que intentaran convèncer un jurat especialitzat amb les seves creacions.

L'any passat la final es va celebrar al Mas Marroch d'El Celler de Can Roca de Girona, on el xef gironí, Joan Roca, va beneir el guanyador final. A banda de buscar nous talent en el món de la gastronomia el concurs busca també la creativitat i formar els xefs del futur. Per aquest motiu, el premi no podia ser altre que seguir amb la formació. Els tres primers classificats podran participar en un stage en pràctiques als principals restaurants guardonats amb estrella Michelin de tot el país.

A les diferents proves hi han participat fins al moment més d'un miler d'aspirants, tots ells estudiants de primer curs d'hostaleria i cuina de 159 escoles de diferents regions espanyoles. A Catalunya, s'hi han presentat 200 estudiants de diferents escoles, entre elles de l'Escola d'Hostaleria de Girona, tot un referent en la formació gastronòmica.

Els joves aspirants han hagut de presentar als diferents jurats una tapa freda o calenta. El procés per arribar a la gran final de Madrid no es fàcil, ja que els cinc millors cuiners de cada zona han hagut de competir en sis semifinals.

La semifinal catalana va tenir lloc el 8 d'octubre passat a l'Escola d'Hostaleria de l'Hospitalet. Els jurats han estat formats per reconeguts xefs que ostenten estrelles Michelin, crítics gastronòmics i periodistes especialitzats del sector. Tots ells s'han encarregat d'avaluar les aptituds dels aspirants i fer la selecció dels que optaran a la gran final.

Els estudiants han estat acompanyats en tot moment per 160 mentors que s'han encarregat d'orientar-los a l'hora de definir i crear el seu plat.

El recorregut que hauran fet els sis aspirants finals haurà estat llarg. De moment, el 24 de setembre passat va tenir lloc a Bilbao la primera semifinal. L'1 d'octubre va arribar el torn de la semifinal de Madrid, que es va disputar a la IES Hotel Escuela de la Comunitat de Madrid. La tercera semifinal programada va ser la catalana. El calendari va incloure una altra semifinal a València el 15 d'octubre per encarar després el camí a la gran final amb les semifinals de Sevilla i Gran Canària els dies 22 i 29 d'octubre passat, respectivament.

De moment, la creativitat dels aspirants ha quedat demostrada en les fases inicials amb els plats que han presentat. Algunes de les propostes presentades en les proves prèvies demostren la qualitat i la formació que tenen els aspirants.

Algunes de les tapes presentades han estat un timbal de verdura i mozzarella, aigua de tomata amb bacallà confitat, costella de porc amb una crosta de fruit secs, una truita vegeteriana, un llagostí cruixent amb espuma de fonoll, un llagostí cruixent amb bacó i salsa de pebrot o un estofat de poltre a la xocolata amb tocs mediterranis, entre d'altres. Totes aquestes creacions culinàries i d'altres competiran per ser la millor tapa i els seus guanyadors podran seguir amb la seva formació en restaurants reconeguts amb estrella Michelin.

El concurs «Alimenta el teu talent» de Gros Mercat busca fomentar la creació culinària entre els joves des del seu primer moment de formació. GMchef compta també amb la col·laboració d'Unilever i Hellmann's. L'any passat el concurs ja va adquirir unes xifres de participació que demostren el seu reconeixement en el sector. A l'edició del 2018 s'hi van inscriure 80 escoles d'hostaleria de tot el territori espanyol i van prendre-hi part 630 estudiants. Aquest any, aquestes xifres encara s'han incrementat més. L'empresa gironina Gros Mercat, especialitzada en la venda a professionals de l'hostaleria i la restauració, va crear aquest concurs el 2016 per fomentar la creativitat gastronòmica entre els joves que han escollit el camp de la gastronomia per formar-se.