L'interès pel menjar sa i portar un estil de vida saludable ha crescut en la població espanyola en els últims anys: la tradicional operació bikini es perllonga durant tot l'any i cada vegada són més els que es preocupen per ingerir plats més saludables.

Carol Ann, autora de més de 20 llibres sobre salut i nutrició, destaca: "Perdre pes és qüestió de matemàtiques. Si elimines de la dieta 3.500 calories a la setmana, sense canviar el teu nivell d'activitat, perdràs gairebé mig quilo de greix".

L'experta recorda que tots els àpats contenen calories, elements la funció és produir energia, si bé alerta que hi ha aliments que contenen el que es coneix com a 'calories buides', és a dir, que aporten energia però cap nutrient. Aquí apunta el sucre i a l'etanol (l'alcohol que contenen els licors, el vi i la cervesa).

Per a l'especialista, aquestes serien algunes formes eficaces de retallar calories:

Tria postres baixos en calories

L'experta posa d'exemple que mitja tassa de gelat de Häagen-Dazs de xocolata són 260 calories, mentre que el sorbet de xocolata d'aquesta mateixa marca són 130 calories.

Passa't als desnatats

Ann reconeix que la millor font de calci és la llet i els productes lactis, si bé aquesta conté greixos saturats a més de colesterol i bastants calories (un got de llet sencera equival a 150 calories mentre que la versió desnatada 85).

Utilitza edulcorants

La culleradeta de sucre al te o al cafè són 15 calories. En agafar un parell de cafès al dia, amb dues culleradetes cada un, ja són 60 calories. No obstant això, indica que els edulcorants no tenen ni una sola caloria.

Torrada millor que entrepà

Una llesca de pa de motlle pot tenir de 65 a 120 calories. La solució és bastant senzilla: en comptes de fer un entrepà prepara una torrada (sense mantega, ni oli) i posa a sobre el formatge o l'embotit. "Amb una cosa tan senzilla ja estàs eliminant unes 100 calories al dia", precisa Carol Ann. I si s'utilitza pa integral, millor perquè aquesta fibra extra millorarà encara més la recepta.

Modifica els condiments

Encara que l'oli d'oliva és una menja, conté moltes calories. Utilitza menys oli d'oliva, o passa't a les herbes i al suc de llimona, i estaràs retallant calories gairebé sense adonar-te'n.

Amaneix les verdures

En comptes de banyar les verdures en mantega o oli per donar-los gust utilitza herbes aromàtiques i espècies. Per cada cullerada d'oli i mantega que s'estalvia es retallen 100 calories.

Pela el pollastre

Les aus acumulen gairebé tot el greix sota la pell. Un pit de pollastre amb pell i fregida són 217 calories, mentre que sense pell 160. Medi ànec rostit amb la pell són 1.287 calories i sense, 444.

Estofat millor que barbacoa

Les carns vermelles són colesterol, greixos saturats i un sabor deliciós. Però hi ha diferència entre estofat de vedella i unes costelles de porc a la graella. Si es deixa refredar aquest estofat abans de dinar, es podrà treure una fina capa de greix que equival a 100 calories menys en el menjar.

Renta la carn picada

Omple un cassó d'aigua i posa-ho a foc. Mentre l'aigua arriba al punt d'ebullició fregeix la carn picada fins que la carn agafi color. Quan estigui feta elimina el greix de la paella amb una cullera i posa la carn en un colador o escorredor i aboca un got d'aigua calenta per sobre, i un altre més. Cada cullerada de greix que es treu són 100 calories menys (i colesterol i greixos saturats).

"Les calories no són les teves enemigues. A contra, et donen l'energia que necessites per portar una vida saludable. El truc és controlar-les i no deixar que elles et controlin a tu. Quan saps quanta energia t'aporta un aliment en concret pots planejar la teva dieta menjant justament el que gastes, i viceversa. Si ho aconsegueixes, el teu cos et dirà 'gràcies' cada dia", sentencia l'experta.