Un dels millors productes gastronòmics per als paladars més refinats és sens dubte l'angula. Els experts consideren que la millor del món es troba al riu Ter. En concret a la gola del Ter, a Torroella de Montgrí i al rec del Molí de Pals, dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aquest producte tan selecte no té gaire secrets a l'hora de cuinar-se. Un dels secrets de l'angula del Baix Empordà és la seva pesca artesanal. I del riu al plat hi ha ben poc tros. Aquest és l'últim cap de setmana que es poden degustar els plats de la cinquena edició de les Jornades Gastronòmiques de l'Angula del Ter i del rec del Molí de Pals.

En aquesta edició hi han pres part els restaurants Sa Punta, Sol Blanc , Vicus i Es Portal Hotel Gastronòmic. També han col·laborat amb els seus vins i caves Mas Geli de Pals i Gleva Estates.

L'angula dona per a molt i la prova és que es pot fer un suquet, un arròs, es poden cuinar a la brasa amb panxeta, amb espardenyes i ceps, es poden presentar angules del Ter amb foie i ou ecològic o angules amb cocotxes, cloïsses i oli d'Oliva. El receptari és molt ampli i dona molt de joc cuinar l'angula amb qualsevol altre ingredient perquè lliga amb tot.

L'Angula del Ter és marca registrada propietat de Juli Carbó, amb llicència de pesca artesana de l'angula al Baix Ter i està adscrita a la Confraria de Pescadors de l'Estartit. Opera sota l'empara de les marques de qualitat Peix de la Costa i Productes de la Terra, segons consta a la seva web. Es pesca de manera artesanal des de 1950 i des de sempre s'ha procurat per a la seva protecció, ja que és un producte molt apreciat i cal conservar-lo. Per aquest motiu, durant els anys 80 es va passar a fer una pesca sostenible de l'angula i va ser als 90 quan es van implantar una sèrie de mesures a fi de conservar-la, com per exemple un control de llicències, la reducció dels punts de captura, o la reducció de les jornades de pesca amb una veda de fins a 8 mesos. Segons expliquen els seus promotors, a les comarques gironines també han estat pioners a l'Estat en col·laborar en un projecte d'engreix de l'anguila. Durant els darrers anys i per garantir l'espècie s'han fet repoblacions amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l'Institut de Recerca en Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya.

Actualment els seus promotors col·laboren en un nou projecte amb la Universitat de Girona i amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya per fer un seguit de captures i prendre mostres de forma continuada i durant tot l'any, d'acord amb les noves mesures europees relacionades amb la conservació de l'espècie. Tot el que sigui garantir la seva conservació serà un benefici per a tots, des dels productors fins als consumidors.

Però tot el que es faci serà insuficient si no es prenen mesures també contra el canvi climàtic. En el cas de l'angula també té els seus efectes negatius. Segons expliquen els entesos, a banda de l'excés de captures l'angula es pot veure afectada en un futur pels corrents migratoris. En aquest sentit, alerten que si els corrents marins es veuen afectats per l'escalfament global, això també pot influir en la supervivència de l'angula. Si volem continuar degustant un producte tan exquisit s'han de prendre els mesures de conservació que calgui.

Mentrestant, una bona oportunitat per assaborir tota l'excel·lència que presenta aquest producte són aquestes Jornades Gastronòmiques que diumenge arriben a la seva fi però que, a causa de l'èxit de la convocatòria, de ben segur que l'any vinent tindran continuïtat.