Notícies | Gastronomía

Gastronomia. Campanya

Per llepar-se els dits... però sense punxar-se

Palafrugell celebra del 17 de gener i fins a finals de març la seva reconeguda garoinada amb diverses activitats gastronòmiques i de lleure, com una sortida en vaixell
09-01-2020 23:26
0 vots
Per llepar-se els dits... però sense punxar-se

Per llepar-se els dits... però sense punxar-se

Els que les saben apreciar asseguren que no hi ha sabor més autèntic de mar que el que desprèn la garoina, garota o eriç de mar. Diuen que n'hi ha per llepar-se els dits. Aixó sí, cal anar amb compte i no punxar-se, però els que saben menjar-les diuen que no representa cap perill. És tota una experiència per als paladars i un dels moments més esperats per a molts aficionats a la bona taula.

Arriba puntualment una nova campanya gastronòmica de la Garoina de Palafrugell amb l'incentiu no només de degustar un bon plat de garoines sinó també de participar en diferents experiències i activitats lúdiques. Hi ha diferents fórmules per disfrutar de la campanya que donarà inici el 17 de gener i culminarà el 31 de març. Els seus promotors no tenen cap dubte a l'hora d'assegurar que la Garoinada «és una de les campanyes gastronòmiques de les comarques gironines més conegudes i de major tradició. Va néixer l'any 1992 i el seu producte principal són les garoines». La campanya arriba cada hivern, en concret «durant les minves de gener i fins al mes de març, quan el mar està tranquil i la garoina està en el seu millor moment».

Els restaurants i els hotels que hi participen són: Els Restaurants: L'Arc, La Casona, La Xicra i Xadó (de Palafrugell), Bellacosta, El Far, La Llagosta, Llafranc, Llevant i Terrassa Terramar (de Llafranc), El Balcó de Calella i El Càntir (de Calella) i Es Portió (de Tamariu). Els hotels: Arrels d'Empordà, Can Liret i Casa Peya (de Palafrugell), Alga i Sant Roc (de Calella), El Far, Llafranc i Llevant (de Llafranc).

A banda de poder degustar un bon menú hi ha moltes possibiliats de disfrutar plenament de la campanya. El menú Garoinada, que cada edició canvia, aquest any consisteix en un entrant de garoines, un plat principal de calamars farcits o bé un plat alternatiu, i unes postres de xocolata. Tot acompanyat d'aigua, vi del celler Espelt de l'Empordà i cafès.

Es pot tastar una variada proposa en els restaurants i els hotels que de ben segur no deixarà a ningú indiferent. Per anar obrint boca, mostrem alguna de les propostes que es podran trobar sobre les taules. El restaurant L'Arc de Palafrugell presenta un arròs de garoines amb sèpia, botifarra negra i escarxofes. L'arròs també es trobarà en la carta de degustació del restaurant Xadó, que prepararà un arròs negre de sofregit de ceba amb calamars i marisc. A l'hostal La Llagosta de Llafranc es decanten per un arròs de sec de peix amb garoines i botifarra negra, mentre que a l'hotel restaurant Llevant de Llafranc l'opció és un arròs de Pals -producte de proximitat- de mar i muntanya amb escarxofes. I és que l'arròs estarà present a molts menús de la campanya, igual que el suquet de peix, un dels plats amb més carisme del Baix Empordà. I si a més, el menú es completa amb garoines, doncs el bon resultat està assegurat.

També la garoina pot formar part de les postres. Per exemple, al restaurant Terrassa Terramar s'atreveixen amb unes garoines de xocolata amb grana de capellà, mentre que al restaurant Llafranc la proposta dolça arriba amb una mousse de xocolata amb taronja i xupito de ratafia l'Hòstia.

Qui no vulgui quedar-se únicament amb un dels menús també té una àmplia oferta per triar. La fórmula del cap de setmana premiun inclou, per exemple, hotel amb esmorzar, un menú Garoinada, activitat a escollir entre sortida en vaixell d'època o bé una ruta de senderisme, unes entrades per a instal·lacions culturals, un obsequi i un val de descompte per a Vins i Licors Grau de Palafrugell. Una altra fórmula que s'ofereix és l'anomenada Fórmula Cap de Setmana, que inclou un hotel amb esmorzar, un menú Garoinada, entrades per a instal·lacions culturals i val de descompte per a Vins i Licors Grau.

Hi ha l'opció per a la gent que vulgui portar a terme l'experiència entre setmana. En aquest cas les nits de diumenge a dijous es pot disfrutar amb la fórmula d'hotel amb l'esmorzar, menú Garoinada, entrades per a instal·lacions culturals i val de descompte de Vins i Licors Grau.

I finalment, la Fórmula Garoinada amb menú i excursió en vaixell d'època per viure l'experiència prop del mar o bé la ruta de senderisme. Totes aquestes propostes i els seus preus es poden consultar directament a la web: www.garoinada.cat, on es trobaran molts més detalls per conèixer les diferents opcions.

La sortida en vaixell d'època es fa des del port de Llafranc, els diumenges al matí, i consta d'un passeig de dues hores pel litoral, amb aperitiu de garoines, pa, botifarra i un glop de vi, per descobrir l'autèntic gust del mar Mediterrani, segons avacen els seus promotors.

Qui opti per fer senderisme, la ruta porta per nom «Indiketes, romans, moros i cristians». La sortida es farà els diumenges al matí des de l'oficina de turisme de Llafranc i serà una passejada al llarg de la història local amb visita al dolmen de can Mina dels Torrents, jaciment ibèric i la torre de guaita de Sant Sebastià de la Guarda, amb aperitiu final a Llafranc. La distància a recórrer és de 4,7 quilòmetres, el desnivell és de 170 metres de pujada i baixada i cal reservar la sortida amb 48 hores d'antel·lació.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...