Notícies | Gastronomía

De la Selva al plat

Salsafins, avellanes, ratafia, dolços... la comarca selvatana és font de moltes especialitats
12-11-2020 22:54
0 vots
Les avellanes, que es poden consumir crues o torrades i que serveixen per fer la picada de molts plats, és un dels productes més característics.

Les avellanes, que es poden consumir crues o torrades i que serveixen per fer la picada de molts plats, és un dels productes més característics.

La comarca de la Selva és tan rica en productes gastonòmics com extensa geogràficament. Una de les virtuds que té és que abarca des de l'interior i la muntanya fins a la costa i això és un valor afegit a l'hora d'alimentar els nostres plats i la nostra cuina de productes i especialitats gastronòmiques. La Selva ens ofereix salsafins, avellanes, gambes, ratafia, làctics i carn de porc, entre d'altres.

Tots els productes que s'elaboren i surten de la comarca conformen una varietat gastronòmica única fruit precisament del maridatge entre mar i muntanya. A la web de l'Associació de Turisme la Selva Comarca de l'Aigua trobarem tota les referències possibles sobre els diferents productes que poden saborejar. En aquest sentit, s'assegura que la gastronomia selvatana és «per viure, recordar i emocionar. Basada en la tradició de la cuina catalana, tan la marítima com la de terra endins, la comarca ha sabut preservar les receptes autòctones i els productes tradicionals per impulsar el seu gran valor gastronòmic». I és que precisament, el fet de ser un territori molt extens possibilita trobar molts productes i molt diferents.

Alguns d'ells són particularment especials com ara els salsafins. És un producte molt arrelat que es cuina a moltes cases de la Selva i que serveix per acompayar molts guisats. La seva excel·lència en la cuina ha fet que fins i tot hi hagi una ruta del salsafí i que disposi d'una mostra gastronòmica en particular. Un altre dels productes més exportats des de la Selva és l'avellana amb una gran producció que es concentra a la zona de Brunyola.

La Selva també disposa de granges de vaques des d'on surten molts productes làctics com ara llet pasteuritzada, formatges, mató, iogurts de diversos gustos, com també una varietat de gelats, segons ens expliquen des de l'associació selvatana. La beguda per excel·lència més associada a la Selva és sens dubte la ratafia. La seva producció és molt artesanal i cada vegada guanya més adaptes. El seu procés és a partir de la maceració a sol i serena de molts ingredients. I com que en gust hi ha la varietat cada ratafia és diferent ja que poden arribar a intervenir-hi fins a un centenar d'ingredients, segons ens recorden des de l'associació. Des de tota mena d'herbes a fruits secs. No tot s'hi val però la clau és saber combinar-ho tot i fer una bona maceració seguint tots els passos de manera artesanal. Una bona ratafia no deixa indiferent a ningú. I d'artesania tampoc en falta a les moltes cerveses que darrerament estan apareixent a la comarca. La bona prova és la proliferació de fires que ara, amb motiu de la pandèmia, no es poden celebrar però de ben segur que tornaran al calendari gastronòmic de la comarca.

Pel que fa als dolços la Selva tampoc es queda curta i molts productes tenen un component local molt marcat com ara els jaumets de Sant Hilari Sacalm o les galetes de Santa Coloma de Farners passant pels xerrics de Breda. Els més llaminers tenen on triar ja que la comarca té moltes pastisseries on encara es treballa artesanalment. Precisament, aquest atractriu es pot visitar segons ens expliquen des de l'Associació de Turisme de la Selva Comarca de l'Aigua. «La Selva té una llarga tradició en l'elaboració de dolços tradicionals arreu de la comarca, a cada poble trobareu especialitats ben diferents» i per això a la seva web et pot trobar una guia que agrupa sobre un mapa el conjunt de pastisseries de la Selva les quals formen «una ruta ben definida en la qual el visitant es pot aturar a les poblacions de la comarca per degustar i adquirir les diferents especialitats dolces que s'hi elaboren».

Tota aquesta gran varietat de productes que poden portar a la nostra taula la podem trobar a la cuina selvatana, les rutes gastronòmiques i les diferents mostres i fires especialitzades que es fan al llarg de l'any. Ara no és el moment però quan sigui possible totes aquestes manifestacions gastronòmiques tornaran a formar part del calendari i l'agenda gastronòmica així com també dels nombrosos restaurants tant de l'interior com de la zona marítima de la comarca.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...