La Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni de la Universitat de Girona organitza, demà dijous dia 15 d’abril (de 18 a 19 h) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, una ponència online sobre arquitectura i gastronomia a càrrec de Quim Casellas, xef del restaurant Casamar, de Llafranc, que té una estrella Michelin, i l’arquitecta Anna Sabrià. Sota el títol “Arquitectura i Gastronomia: La mise en place de l’espai gastronòmic”, els conferenciants tractaran sobre diferents temes relacionats amb les seves professions, com la fusió entre l’arquitectura i la gastronomia i el cas pràctic de la cuina del Casamar, ja que Sabrià va dissenyar les obres de renovació i ampliació d’aquest establiment de Llafranc (Baix Empordà). Casellas i Sabrià conversaran des del mateix Casamar, però la ponència només es podrà seguir a través de la plataforma online Zoom. Serà presentada per la directora de la càtedra, la doctora Dolors Vidal.

Quim Casellas i Anna Sabrià es coneixen per ser de Palafrugell i, laboralment, els uneix les obres de reformes i ampliació que fa cinc anys es van dur a terme a la cuina del restaurant Casamar, que compta amb una estrella Michelin des del 2011 i, des d’aquesta setmana, també amb un sol de la Guia Repsol. La Càtedra de Gastronomia de la UdG introdueix per primer cop el món de l’arquitectura entre les seves activitats i ha escollit Casellas i Sabrià per iniciar, d’aquesta manera, un cicle sobre arquitectura i gastronomia que tindrà continuïtat en els propers mesos.

La ponència “Arquitectura i Gastronomia: La mise en place de l’espai gastronòmic” és oberta a tothom i des de la càtedra podran expedir certificat d’assistència a qui ho sol·liciti. L’enllaç i els codis per seguir la videoconferència, d’una hora de durada, són els següents: https://bit.ly/3sfmez0 (Meeting ID: 385 192 8811 / Passcode: CGCT).

Casellas té 45 anys i va començar de molt jove a treballar en aquest hotel familiar de la Costa Brava. S’ha format en les cuines de Carles Gaig, Joan Roca i Fermí Puig, a més d’iniciar-se en el món culinari amb Joan Piqué. Des de fa anys regenta el Casamar amb la seva germana, Maria Casellas, que dirigeix la sala. Ha viatjat com a ambaixador de la seva cuina a la Xina, Londres, Estats Units, París, Portugal i Alemanya. A partir del 2014, arran de l'esdeveniment solidari “Te invito a cenar a Madrid”, va crear el projecte “Entaulats”, a Palafrugell, que apropar el món de la cuina i els hàbits saludables a diferents col·lectius, com el dels voluntaris de diferents associacions locals, discapacitats, col·legis i instituts, entre altres. Forma part del col·lectiu La Cuina de l'Empordanet i del moviment Slow Food.

Anna Sabrià va dissenyar les obres de renovació de la cuina del Casamar el 2016. De 42 anys, també ha treballat en reformes d’altres restaurants de renom, com el Miramar, de Llançà; el Bo.TiC, de Corçà, i Les Magnòlies, d’Arbúcies. La també aparelladora disposa del seu propi despatx i dissenya projectes de diferent escala: des l’àmbit urbà i l’espai públic, al món rural i al paisatgisme; passant pel desenvolupament de projectes comercials, turístics, d’habitatges i disseny d’interiors.

La Universitat de Girona (UdG) i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni van crear, el 2014, la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni, amb la qual es pretenia dotar la universitat d’un centre de referència internacional d’àmbit acadèmic en la temàtica de la gastronomia, desenvolupant especialment el seu vincle amb la cultura i el turisme. La creació d’aquesta càtedra va ser possible gràcies al compromís de l’Ajuntament de la població baixempordanesa que li dona nom, que va assumir el projecte des de l’inici i s’ha fet càrrec del seu finançament. Els germans Roca, del Celler de Can Roca, tot un referent de la gastronomia a nivell mundial, són els presidents d’honor de la nova càtedra, que està actualment dirigida per la doctora Dolors Vidal.

Reconeguts xefs com Ferran Adrià, Gastón Acurio, Joan Roca, Fina Puigdevall, Jordi Cruz, Raül Balam, Marc Gascons i Paco Pérez han estat protagonistes de diferents conferències i taules rodones els darrers anys. El principal objectiu de la Càtedra és la promoció d’estudis que s’encavalquin sobre els tres eixos de la gastronomia, la cultura i el turisme, així com la difusió d’aquest coneixement, tant a un públic especialitzat com a la ciutadania en general. Aquest objectiu general es complementa amb la voluntat de la UdG de posicionar-se internacionalment com a un referent en aquest àmbit, enfortint així els vincles amb estudis d’humanitats, turisme o tecnològics aplicats a l’alimentació.