Cap de setmana

L´Alt Empordà, terra de vents, terra de vins

0 vots

Figueres - Girona

Des de l'època dels grecs, la comarca manté una intensa relació amb el món del vi

L´Alt Empordà és una comarca amb una llarga tradició en el món vitivinícola. Els grecs van ser els primers en portar els ceps a la zona, aproximadament al segle VI abans de Crist, i els romans es van encarregar posteriorment d´estendre la viticultura i els mètodes d´elaboració cap a les terres de l´interior.

La cultura del vi va viure un fort impuls a l´Edat Mitjana per part de les ordes religioses, amb una especial menció per als monestirs de Sant Pere de Rodes, Sant Quirze de Colera i Santa Maria de Vilabertran, i al segle XIX les importacions van arribar al màxim quan la fil·loxera va arruinar els cultius de la Catalunya Nord. Desafortunadament, el 1879 va travessar els Pirineus €apareix a una vinya de Rabós d´Empordà, al paratge de les Comes, del Coll de Fornells€ i la plaga va arrasar les vinyes de l´Alt Empordà.

Des d´aquella època, i fins que va esclatar la II Guerra Mundial, moltes zones catalanes i especialment a l´Empordà es van dedicar a la producció de vins rancis i vins dolços. A partir de 1960, els viticultors i enòlegs s´han regit per les necessitats del mercat, traduint-se tot això en la plantació de clons més resistents i en la utilització de les més altes tecnologies en els processos d´elaboració.

Un dels canvis més importants per al món del vi va tenir lloc el 1975, quan es va constituir la Denominació d´Origen Empordà-Costa Brava €una de les més antigues de Catalunya€, que empara els vins produïts en aquesta zona. Des de fa uns anys, la DO només porta el nom Empordà. Té 42 cellers inscrits. En els darrers està sofrint una important renovació i millora per tal d´adaptar-lo a les modernes tècniques de conreu i per introduir noves varietats millorants.

Els terrenys són, generalment, aspres, majoritàriament de naturalesa granítica els de muntanya, mentre que a la plana tenen naturalesa aluvial. El tret climàtic més característic i que afecta els conreus és el fort vent del nord, la Tramuntana. Els hiverns són suaus amb poques glaçades, i els estius calorosos, atemperats per les brises marines.

Les varietats més cultivades són, preferentment, la Carinyena i la Garnatxa per a l´elaboració de vins rosats i negres; i la Garnatxa blanca i roja €conegudes com a Lledoné€ i el Macabeu per als blancs i dolços. Actualment, aquestes varietats tradicionals es complementen amb noves varietats que es van introduint, com l´Ull de llebre, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Syrah i Gewürztraminer.

Els vins més populars són els rosats, que es caracteritzen per un color cirera més o menys intents, una gran personalitat i aroma delicat, frescos i moderats en graduació alcohòlica. Actualment, però, s´estan elaborant vins negres d´elevada qualitat, amb cos, ben constituïts i harmònics, en ocasions matitzats per una cuidadosa criança. Els negres de reserva i criança presenten unes notes d´aroma molt especiades, són saborosos en boca i agradables al paladar.

La zona de l´Empordà havia estat capdavantera durant anys en l´elaboració d´un altre tipus de vins negres, anomenats novells, que són lleugers i perfumats i que s´han de beure lleugerament frescos i acabats de fer. També s´hi elaboren vins blancs, alguns amb varietats autòctones, frescos i saborosos en boca, i d´altres monovarietals que han experimentat un notable augment de qualitat.

Una altra especialitat diferencial és la Garnatxa de l´Empordà, vi dolç natural d´aquesta varietat de raïm, generós amb sabor de raïm madur, càlid i sedós; virtuts que el fan un vi de postres excepcional juntament amb el Moscatell. L´oferta es completa amb vins de missa, muscats joves, blancs de Lledoné i vins ecològics.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
La imatge més pictòrica de la ciutat de Girona l'ofereixen les cases situades a banda [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Maçanet de Cabrenys, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Terrades són municipis propicis [..]
Deixa el teu comentari
Boadella d’Empordà, Darnius o Maçanet de Cabreys ofereixen al visitant l’oportunitat de [..]