Cap de setmana

Farré del Mas, un celler d´Olot amb molta història

6 vots

Olot - Girona

El negoci conserva el mateix estil de venda i també la mateixa decoració que tenia quan va obrir, fa 75 anys

Pere Solé i Salat treballava de mosso per a Josep Freixeda i Miquel, que tenia una finca, vinyes i un celler de vins a Sant Sadurní d´Anoia. L´any 1933, Freixeda va proposar a Solé que se n'anés a Olot per expandir l´empresa més enllà de les comarques de Barcelona. Pere Solé no s´ho va pensar dues vegades i el 24 de desembre del 1935 ja obria les portes de l´establiment al passeig d´en Blay –més conegut com el Firal–, i començava a donar a conèixer els vins del Penedès a la Garrotxa, fent el repartiment primer en bicicleta i després en carro, atès que, a mesura que anava creixent el negoci, traslladar les garrafes de quatre litres de vi es feia difícil. Al mateix local hi havia un celler, on es venia el vi a copes i on s´hi feien tertúlies molt animades.

Tot va anar funcionant bé fins que va esclatar la Guerra Civil; Pere Solé, que no volia comprometre´s amb cap bàndol, es va haver d´amagar. A la botiga s´hi van quedar les seves germanes, Dolors i Josefina, i la seva dona, Lluïsa Milà Dedeu. Els milicians anaven a buscar vi a la bodega i allà es relacionaven amb gent d´altres ideologies. Mai no hi va haver cap baralla, tot i que les discussions sobre l´evolució de la contesa estaven a l´ordre del dia.

Del pare al nét

A finals de 1938 i començaments de 1939 es va començar a implantar el racionament, que es va accentuar quan el règim franquista es va instal·lar a Olot. El primer que es va restringir va ser el vi, però no de forma molt dràstica, encara que sempre hi havia algun amic o parent que tenia familiars o coneguts per l´Empordà o per terres vinícoles i algunes ampolles apareixien d´estraperlo a la ciutat.

El celler Farré del Mas va seguir funcionant a ple rendiment quan va retornar a Olot Pere Solé que, amb la seva muller, va fer tots els esforços possibles per tornar a tirar endavant la casa. L´establiment continuava –com ara–, al Passeig d´en Blay, però el magatzem amb les bótes més grans el tenien al costat de la carretera de Santa Pau, a poc metres del pont.

El 17 d´octubre de 1940, les greus inundacions del Fluvià es van endur aigües avall tres grans bocois plens que vi, cosa que va perjudicar molt l´economia de l´empresa. Malgrat les destrosses, se´n van sortir i van tornar a encarrilar el repartiment a domicili, al marge de la venda directa d´ampolles a la botiga. Durant les dècades de 1950 i 1960, a Olot i en moltes altres poblacions hi havia el costum entre joves i no tan joves de fer el que s´anomenava el «Via Crucis», que consistia a anar a prendre copes de vi de bar en bar o, en aquest cas, de celler en celler. La «processó», a la capital de la Garrotxa, començava sempre –i de vegades hi acabava– al Celler Farré del Mas.

L´any 1969, el propietari dels cellers de Sant Sadurní d´Anoia, Josep Freixes i Miquel, es va vendre la sucursal olotina de l´empresa a Pere Solé i Salat, que no va abandonar el costum de fer el repartiment per les cases, afegint-hi els bars i els restaurants.

Pere Solé es va jubilar l´any 1980 i va deixar el negoci al seu nét, Jordi Solé i Moret, que ha continuat amb el negoci sense canviar res i conservant la decoració igual com el primer dia. Jordi Solé està casat amb Esther Estragués i Teixidó, que treballa amb ell a l´establiment. El matrimoni té un fill de 15 anys que encara no se sap si voldrà seguir amb el celler.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Maçanet de Cabrenys, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Terrades són municipis propicis [..]
Deixa el teu comentari
Boadella d’Empordà, Darnius o Maçanet de Cabreys ofereixen al visitant l’oportunitat de [..]