Cap de setmana

Farré del Mas, un celler d´Olot amb molta història

5 vots

Olot - Girona

El negoci conserva el mateix estil de venda i també la mateixa decoració que tenia quan va obrir, fa 75 anys

Pere Solé i Salat treballava de mosso per a Josep Freixeda i Miquel, que tenia una finca, vinyes i un celler de vins a Sant Sadurní d´Anoia. L´any 1933, Freixeda va proposar a Solé que se n'anés a Olot per expandir l´empresa més enllà de les comarques de Barcelona. Pere Solé no s´ho va pensar dues vegades i el 24 de desembre del 1935 ja obria les portes de l´establiment al passeig d´en Blay –més conegut com el Firal–, i començava a donar a conèixer els vins del Penedès a la Garrotxa, fent el repartiment primer en bicicleta i després en carro, atès que, a mesura que anava creixent el negoci, traslladar les garrafes de quatre litres de vi es feia difícil. Al mateix local hi havia un celler, on es venia el vi a copes i on s´hi feien tertúlies molt animades.

Tot va anar funcionant bé fins que va esclatar la Guerra Civil; Pere Solé, que no volia comprometre´s amb cap bàndol, es va haver d´amagar. A la botiga s´hi van quedar les seves germanes, Dolors i Josefina, i la seva dona, Lluïsa Milà Dedeu. Els milicians anaven a buscar vi a la bodega i allà es relacionaven amb gent d´altres ideologies. Mai no hi va haver cap baralla, tot i que les discussions sobre l´evolució de la contesa estaven a l´ordre del dia.

Del pare al nét

A finals de 1938 i començaments de 1939 es va començar a implantar el racionament, que es va accentuar quan el règim franquista es va instal·lar a Olot. El primer que es va restringir va ser el vi, però no de forma molt dràstica, encara que sempre hi havia algun amic o parent que tenia familiars o coneguts per l´Empordà o per terres vinícoles i algunes ampolles apareixien d´estraperlo a la ciutat.

El celler Farré del Mas va seguir funcionant a ple rendiment quan va retornar a Olot Pere Solé que, amb la seva muller, va fer tots els esforços possibles per tornar a tirar endavant la casa. L´establiment continuava –com ara–, al Passeig d´en Blay, però el magatzem amb les bótes més grans el tenien al costat de la carretera de Santa Pau, a poc metres del pont.

El 17 d´octubre de 1940, les greus inundacions del Fluvià es van endur aigües avall tres grans bocois plens que vi, cosa que va perjudicar molt l´economia de l´empresa. Malgrat les destrosses, se´n van sortir i van tornar a encarrilar el repartiment a domicili, al marge de la venda directa d´ampolles a la botiga. Durant les dècades de 1950 i 1960, a Olot i en moltes altres poblacions hi havia el costum entre joves i no tan joves de fer el que s´anomenava el «Via Crucis», que consistia a anar a prendre copes de vi de bar en bar o, en aquest cas, de celler en celler. La «processó», a la capital de la Garrotxa, començava sempre –i de vegades hi acabava– al Celler Farré del Mas.

L´any 1969, el propietari dels cellers de Sant Sadurní d´Anoia, Josep Freixes i Miquel, es va vendre la sucursal olotina de l´empresa a Pere Solé i Salat, que no va abandonar el costum de fer el repartiment per les cases, afegint-hi els bars i els restaurants.

Pere Solé es va jubilar l´any 1980 i va deixar el negoci al seu nét, Jordi Solé i Moret, que ha continuat amb el negoci sense canviar res i conservant la decoració igual com el primer dia. Jordi Solé està casat amb Esther Estragués i Teixidó, que treballa amb ell a l´establiment. El matrimoni té un fill de 15 anys que encara no se sap si voldrà seguir amb el celler.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
La Reserva natural de La Fageda d'en Jordà és un dels indrets més màgics i bonics de [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Boadella d’Empordà, Darnius o Maçanet de Cabreys ofereixen al visitant l’oportunitat de [..]