Grans viatges

Formentera, a resguard de l'estrès

0 vots

Santa Eulalia del Río - Baleares

Amb 80 km2, Formentera és la germana petita de les Balears. Els seus habitants han sabut mantenir l’essència de l’illa evitant que s’hi construïssin camps de golf i renunciant a tenir aeroport. Les seves cales i racons la fan una zona ideal per pass

L’illa balear més petita habitada és un dels racons que més puresa conserven del mar Mediterrani. Formentera és una illa de poc més de 80 km2, la silueta de la qual s’assembla més a un arxipèlag que no a una illa, i on no es pot deixar de felicitar els seus ciutadans per l’amor que tenen a la seva petita terra. Els formenterencs han sabut arribar al segle XXI sense escoltar els cants de sirena que emeten els camps de golf i sobrevivint a les incomoditats de no tenir aeroport, tot en pro de mantenir el seu territori tan verge com els temps moderns els han permès. Formentera no és una illa que es visiti en un dia, preneu-vos temps, aquest petit paradís es mereix alguns dies de la vostra agenda.

El port de la Sabina és l’autèntic cordó umbilical que uneix Formentera amb Eivissa i, per tant, amb el món, en trajectes regulars de 30 minuts en moderns ferris. La primera imatge que es veu al port és el gran supermercat de negocis de lloguer de cotxes, motos i bicicletes, i és que Formentera és una illa de dimensions que conviden a passejar en bicicleta, gràcies a la seva atapeïda xarxa de camins, que la fan un paradís, també, per caminar tranquil·lament.

Una recta carretera entre els llacs Estany des Peix i Estany Pudent porta a Sant Francesc, la petita i acollidora capital de l’illa, els carrers de vianants de la qual conviden a la tranquil.la i assossegada passejada al voltant de la seva església, del 1776, que sorprèn per les dimensions i l’estructura, ja que recorda més un edifici d’ús militar que no pas religiós. A l’interior, ens rep la pila amb l’aigua beneïda construïda a partir d’un antic capitell.

Sant Francesc és un bon punt de referència des del qual plantejar excursions per conèixer més a fons l’illa. Així, cap al sud, surt una carretera que ofereix un agradable paisatge agrícola i que s’estreny gairebé dramàticament fins a arribar al seu destí final: el far del cap de Barbaria, un escenari gairebé únic en el qual  es pot contemplar una excel·lent posta de sol des dels penya-segats en els quals s’assenta el far.

A mig camí des de Sant Francesc, una desviació suggereix la visita a cala Saona, una bonica platja on també cal contemplar la posta de sol.
En direcció oest, la carretera 820 porta a Sant Ferran, una agradable població on es pot visitar el centre de vianants, l’església, algun dels seus excel·lents restaurants i, sobretot, la gairebé mítica fonda Pepe, tota una institució a Formentera.

La carretera continua, amb el testimoni de finques agrícoles i moltes figueres, per un estret istme, tancat al nord per les rocoses platges de Tramuntana i al sud per les sorrenques i caribenyes platges de Migjorn, on descobrireu un dels secrets de Formentera: una platja protegeix l’altra del vent. El Caló de Sant Agustí és un romàntic racó on refugiar-se del món extern, especialment si ho feu a Can Rafalet, punt en què la car-retera es torna sinuosa, gairebé de muntanya, i amb un dens escenari de pins i savines.

A pocs metres i a la costa oposada, l’hotel Riu la Mola és una excel·lent recomanació que us puc fer; l’amabilitat del seu personal, la bona restauració i la comoditat i tranquil·litat de les instal·lacions són alguns dels meus arguments a favor. A mitja pujada, es Mirador ofereix una vista impressionant de tota l’illa i una altra de les millors postes de sol a Formentera mentre s’assaboreix un cafè abans d’arribar al Pilar, al cor de la Mola, el petit altiplà que domina l’oest de Formentera sobre els penya-segats on s’alça el far de la Mola, un místic racó que, amb gairebé 200 metres, és el punt més alt de Formentera i que Verne va immortalitzar en la seva novel.la Hector Servadac. Pugeu a la Mola, també podreu veure el seu molí antic o el popular mercat dels diumenges a la tarda.


Deixo per al final meu racó preferit. Passat es Pujols, l’únic centre turístic de l’illa, s’arriba al parc natural de ses Salines, amb les platges de ses Illetes i de Llevant sobre una petita península que acaba a es Pas de n’Adolf, on es pot creuar a peu fins a l’illot de s’Espalmador. Aquí descobrireu autèntiques platges paradisíaques de cristal·lina aigua blava amb l’única construcció humana d’algunes paradetes on menjar arròs o peix. Us enamorareu  de Formentera. Ja ho veureu.
 

Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
A la falda dels santuaris de les Salines i la Salut de Terrades, tot resseguint el riu Muga [..]