Grans viatges

Granada: tradició i monuments a cada racó

0 vots

Granada - Granada

Situada als peus de Sierra Nevada, Granada és una ciutat carregada d’història. Als racons dels seus carrers els visitant hi pot trobar l’herència de les cultures cristiana, àrab i jueva. Entre els atractius, l’Alhambra és  de visita obligada. P

FRANCESC POYATO | A pocs quilòmetres de la imponent Sierra Nevada, l’antic regne nassarita de Granada és avui una apassionant ciutat on veureu plasmades les aportacions culturals de cristians, musulmans i jueus en cada cantonada. El 1212, després de la derrota a la batalla de Las Navas de Tolosa, el rei al-Hamar rep permís reial per construir un califat en unes terres que evocaven Damasc i que dos segles més tard, el 2 de gener del 1492, van deixar de ser l’últim bastió musulmà de la península. Aquest llunyà dia el rei nassarita Boabdil lliura als Reis Catòlics les claus de la ciutat.

 


Granada no és una ciutat que es pugui conèixer en un dia, però un llarg cap de setmana pot ser suficient per, si més no, explorar els seus principals atractius. Així, us proposaré situar-vos a la Puerta Real, que pot semblar una animada plaça en ple centre comercial i de vianants de Granada des d’on, saltant a la història de la ciutat, podreu conèixer aquesta capital andalusa; tot i això, en realitat és una cruïlla de diversos carrers (Reyes Católicos, Acera del Darro i Recogidas). La plaça del Carmen i l’ajuntament seria un bon punt on continuar la visita abans d’endinsar-nos als carrers Pescadería, Mesones, Albóndiga, Sant Jerónimo o San Agustín, tancats al trànsit i amb molta vida pròpia. Llavors sereu a pocs metres de la catedral, un superb edifici del 1505 al costat de la Capella Reial, que ofereixen la tomba dels reis Ferran i Isabel o el tríptic de la Passió de Dierick Bonts. L’Alcaicería, darrere de la Capella, és un petit laberint de carrers que arriben a recordar un soc àrab. De retorn a l’ajuntament podreu conèixer el barri del Realejo i la seva església de Santo Domingo, una part de Granada que es caracteritza pels palaus renaixentistes, la casa del músic Manuel de Falla, i les esglésies barroques que en altre temps foren mesquites.

 


La plaça Nueva és la propera destinació en el recorregut per Granada, ja que és el punt perfecte des d’on continuar explorant la ciutat. Just darrere de la plaça veureu uns carrers de vianants molt animats on us recomano anar a dinar o sopar. Especialment, recomano El Sultán, on tenen un dels millors cuscús que he menjat mai, i que és un clar exemple de la fusió de cultures que la història de Granada pot oferir. Pel carrer Calderería Nueva, Vieja o per Elvira, la llista de restaurants és àmplia. De nou a la plaça Nueva  –amb l’església de Santa Ana i la Chancillería– us suggereixo que continueu per la Carrera del Río Darro fins a la costa del Chapiz, que fa de frontera entre el tradicional barri del Sacromonte –popular per les seves coves i on val la pena un sopar amb espectacle– i l’Albaicín, un preciós barri que en els seus orígens va ser el raval de l’Alhambra i on us recomano que passegeu tranquil·lament admirant els  carrers i places. Al mirador de San Nicolás, al costat de l’església, gaudireu d’una vista inigualable de l’Alhambra. El Mirador de Morayma és un restaurant on no podeu faltar, ja que és entre els que tenen la millor cuina de la ciutat, i és una bona ocasió d’admirar un dels «cármenes» –casa amb jardí i hort envoltada d’un mur– que tant caracteritzen la ciutat de Lorca.
Per acabar, i amb el temps mínim necessari de tot un matí, la costa de Gomérez entre tallers de guitarres, les Torres Bermejas i un bosc impressionant us portaran a l’Alhambra, el «castell construït en terra vermella» o «al-kalat al-Hamra». L’Alhambra, Patrimoni de la Humanitat, és un palau, una ciutadella, una fortalesa i una residència reial. Porteu calçat còmode i reserveu l’entrada amb antelació, ja que per veure els palaus reials hi ha un estricte horari únic.

 


En la visita podreu admirar el Generalife –jardins i horts del sultà–, la Medina –la ciutat que hi havia dins de l’Alhambra–, l’Alcassaba –instal·lació militar i de defensa–i els esmentats Palaus Nassarites (encara que també hi ha qui els anomena Palaus Reials) al costat del palau de Carles V –nét dels Reis Catòlics que es va casar amb Isabel de Portugal i va passar la lluna de mel a Granada el 1526 ­, una de les millors mostres del Renaixement espanyol. Granada us encantarà. Aprofito aquestes línies per agrair la col·laboració de les nostres amigues Irene Muñoz, de SLC Incoming, i Immaculada Carrasco, sens dubte, la millor guia per a l’Alhambra.Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
El castell de Montsoriu, el castell gòtic més imponent de Catalunya i un dels recintes medievals [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
El camí natural de la Muga i la Xarxa de Senders d'Itinerànnia permet descobir les comarques [..]
Deixa el teu comentari
Un dels principals valors dels pobles de la Mar d'Amunt és el seu entorn natural, que [..]