Grans viatges

Coimbra: sumptuosa i genuïna

0 vots

Girona - Girona

Entre Porto i Lisboa està aquesta joia que ofereix als turistes moltes i variades opcions per no perdre

Francesc Poyato | A mig camí entre Porto i Lisboa, les dues ciutats més importants de Portugal, està Coimbra, ciutat universitària per excel•lència que, a la vora del riu Mondego, ofereix al turista molts i variats atractius que val la pena no perdre´s. Conèixer Coimbra implica explorar dues ciutats en una, dues ciutats a les quals valdria la pena dedicar dos dies, un per a cadascuna. I encara que en veritat, m'estic referint sempre a una mateixa i única ciutat, Coimbra es descobreix, s'assaboreix i es gaudeix de dues maneres molt diferents. Per aquestes raons és gairebé lícit parlar de dos Coimbra: l'Alta i la Baixa.


La part alta de Coïmbra se situa sobre un turó en què domina la Universitat, la més antiga de Portugal, ja que va ser instaurada el 1537 sent l'única universitat portuguesa fins el 1911, ja entrat el segle XX. A la Universitat de Coimbra, una petita ciutat en si, s'entra per la Porta Férrea, una sumptuosa entrada que data de l'any 1634 i que dóna accés al gran pati on hi ha les grans joies de la universitat. A l'ala nord del gran pati hi ha el Paço des Escoles amb la Via Llatina -galeries cobertes- i la Sala dels Capelas on es realitzen els grans actes d'aquesta universitat.


La Torre de la Cabra, amb 33 metres d'altura, domina una de les cantonades del gran pati. Construïda en el sXVIII se li diu així ja que Cabra és el nom que la Universitat dóna a la Campana.


A l'ala oest d'aquest gran pati hi ha els autèntics tresors de la Universitat i que vostè no s'ha de perdre. D'una banda, hi ha la preciosa Capella de Sant Miquel, gran exemplar de l'art manuelí i obra de Don Pedro, Duc de Coïmbra, on podrà admirar sumptuosos sostres i rajoles del segle XVIII. Per entrar, haurà de trucar a la porta i ensenyar l'entrada que hi haurà comprat al centre d'estudiants situat al costat de la Porta Fèrria.


Amb similar protocol que en la capella, però amb un horari prefixat, podrà conèixer la Biblioteca Joanina, la gran obra mestra del barroc europeu i sens dubte, una de les biblioteques més boniques i espectaculars del món. Preneu-vos el temps a conèixer aquesta biblioteca i feu-ho sense presses. Si pot, li recomano que contracti els serveis d'un guia turístic local que li expliqui el ric anecdotari que emana de la història d'aquestes parets. Gaudirà com un nen.


La biblioteca, que es va construir entre 1717 i 1728 sota les ordres de Juan V, conté aproximadament 300.000 volums que poden consultar a petició, amb cita prèvia, en una sala específica, i amb importants i lògiques mesures de seguretat. Fixeu-vos en la riquesa de la fusta que formen les prestatgeries amb els llibres i aturi´s a observar les figures xineses en tinta negra, no trobarà dos iguals en tota la biblioteca: aquesta sala representa la riquesa de l'imperi portuguès en forma de materials de construcció. No podrà fer fotografies, però quedeu-vos tranquils, en la seva ment no s'esborrarà la bellesa de les imatges que conservarà. Abans d'abandonar la biblioteca, visiteu a la planta baixa l'antiga presó avui convertida en una sala addicional de la biblioteca.


Per acabar a la Universitat, una sana recomanació que li puc fer és que entri a veure el pati i algunes de les aules que hi ha si entra per la porta que està entre la capella i la torre de la Cabra. Al bar, prenguis un cafè, respirarà aquest "sanot" aire universitari que alguns trobem a faltar. I encara dins de la part alta de Coïmbra l'esperen les dues catedrals de la ciutat: la Sé Nova o Catedral Nova -del sXVII, és una antiga església jesuïta- i la Sé Vella, impressionant construcció meitat catedral meitat fortalesa que es va construir el 1140 quan Coimbra era la frontera entre el món cristià i el món musulmà. Gran exemple del romànic portuguès, és la catedral més antiga de Portugal.


Coimbra, la Baixa


A través d'una espessa xarxa de carrers de vianants, podrà baixar a la part baixa de Coïmbra i autèntic centre de la ciutat. Aquest està format per l'àrea que va des del Llarg des Olaria fins al Largo da Portágem, passant per la Praça do Comercio -anomenada així perquè ja era escenari de l'antic mercat de l'època medieval- i per descomptat, per la sempre animada i viva rua vianants Ferreira Borges.


Li suggereixo que vagi d'una punta a una altra d'aquest petit recorregut a peu, tranquil•lament i gaudint de tots els racons que trobarà. L'església de Santiago del 1183 i reconstruïda el segle XVIII, l'Arc de Almedina o l'Església de Sant Bartolorgo són alguns dels monuments que cridaran la seva atenció.


Per acabar, li suggereixo que faci el camí invers, des d'una plaça a una altra, passant pels carrerons que hi ha al centre de Coimbra. Autèntic centre i cor de la ciutat, descobrirà familiars i senzills restaurants -com O Garfinho, a la rua de Moeder, on dues persones mengen casolà, exquisit i abundant per menys de 15 euros- o un munt de tradicionals comerços com ara barreteria, sabateries, sastreries o botigues de teles.


Comerços que als carrers de les principals ciutats de l´Estat espanyol van desaparèixer fa algunes dècades però que a Coimbra segueixen existint, treballant i oferint els seus productes als habitants de la seva ciutat. Per a mi, conèixer aquests carrers de la bonica Coïmbra va suposar un petit viatge en el temps que em va permetre tornar a aquelles imatges de la meva infància que per un moment vaig pensar que no existien, però que Coimbrame ha retornat.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
Hostalric conserva un envejable patrimoni monumental presidit pel castell, les muralles [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Un recorregut marcat per les referències biogràfiques i literàries de l´escriptor
Deixa el teu comentari
Una ruta per a gaudir del paisatge entre el mar i la muntanya